Google optimointi (SEO) – kirjoita ihmiselle, älä hakukoneelle

 

  Googlen optimoinnissa ei kannata liikaa keskittyä avainsanoihin 

   

  Avainsanat ja hakukoneoptimoitu teksti ovat olleet pitkään suosittuja termejä, kun puhutaan Google SEO-optimoinnista.

  Hakukoneoptimoidun tekstin tuottaminen hakukoneelle ihmisen sijaan, huonontaa lukijan käyttäjäkokemusta ja sisällön laatua.

  Olen aiemmin kirjoittanut aiheesta tarjoamalla vinkkejä, miten kannattaa lähestyä Google hakukoneoptimointia.

  Unohda sisällöntuotantoprosessin alkuvaiheessa ajatus hakukoneen optimoinnista tai älä liikaa mieti sitä blogin tai verkkosivun sisältöä kirjoittaessasi! Tuota sisältöä ihmiselle, koska ihmiset ne kuitenkin lukevat. Tällaisella ajattelutavalla pystyt tuottamaan laadukkaampaa sisältöä.

   

  Sisällön laatu ja hyödyllisyys kasvattavat nettisivujen näkyvyyttä hakukoneissa

   

  Kaikenlaisten nettisivujen ja blogien sisältöä lukiessaan monesti törmää siihen, että tekstin laatu ja sen tuottama arvo on suhteellisen heppoista.  Joku on ”opettanut” heille ns. ”Google optimointia”, joka on johtanut siihen, että tekstisisältö ei ole enää yhtä kiinnostavaa lukea.

  Lisäarvoltaan olemattoman sisällön tuottaminen häiritsee niitä, jotka tulevat sivuille lukemaan aiheesta kiinnostavaa tietoa ja lopulta päätyvät pikaisesti poistumaan sivuilta, huonon lukijakokemuksen myötä. On hyvä muistaa, että he eivät todennäköisesti enää palaa takaisin, vaikka kuinka paljon uutta sisältöä tuottaisit.

  Käyttäjäkokemus on hakukoneoptimointiin positiivisesti vaikuttava tekijä, joka voi myös estää nettisivun pääsyn hyville sijoille, jos kokemus on huono. Riittävä määrä negatiivisia signaaleja johtaa hakutulosten ranking-sijojen laskuun. Google ilmoitti vähän aikaa sitten, että he keskittyvät tulevina vuosina (2021-) seuraamaan käyttäjäkokemusta entistäkin enemmän. Kyseinen hakukoneoptimoinnin trendi tulee voimistumaan ja nyt on hyvä aika hypätä mukaan kelkkaan, eli uuteen tapaan ajatella Google optimointia.

  Vinkkini on, tuota fiksua sisältöä lukijoillesi – älä tee sitä hakukoneoptimointia ajatellen.

  Minun on vaikeaa yksiselitteisesti kertoa sinulle, mikä on hyödyllistä ja lisäarvoa tuottavaa sisältöä. Sen päättää blogisi lukijakunta, verkkosivuilla vierailevat henkilöt ja asiakkaat.

  Kirjoita ja tuota sellaista sisältöä, joita ihmiset osaavat arvostaa. Näin Googlen arvostus blogia tai nettisivuja kohtaan kasvaa, joka antaa sivustolle paremmat mahdollisuudet päästä parhaille sijoille Googlen hakutuloksissa.

  Vanhanaikaisen hakukoneoptimoidun sisällön tuottamisen aika mennyt ohi jo ja nyt puhaltavat uudet tuulet. Muista, että Google algoritmi päivittyy jatkuvaan tahtiin ja tällä tarkoitan sitä, että mikä toimi ennen, eli paransi ranking-sijoituksia, ei pakosti tänään tai kuukauden päästä enää toimi. Ennen kirjoitettiin avainsanat mielessä, mutta nyt on aika keskittyä lisäarvon tarjoamiseen. Tulevaisuudessa avainsanojen merkitys vähenee.

  Google on antanut paljon vihjeitä, miten saat tehtyä sivustosta hakukoneystävällisen. Sinun täytyy vain ymmärtää heidän sanoma viesti. Toki joskus Googlen viestejä on vaikea ymmärtää tai voiko edes uskoa aivan kaikkea, mitä sanovat. Sitä en lähde tässä artikkelissa analysoimaan.

  Yksi asia on varma, Google haluaa tarjota parasta sisältöä heidän hakukonetta käyttäville henkilöille.

   

   

  Panosta käyttäjäystävällisyyteen

  Käyttäjäystävällisyys on toinen tärkeä asia, johon kannattaa panostaa. Sitä voit helposti parantaa tekemästä sivustosta selkeästi selattavan. Selkeydellä tarkoitan nettisivuja, joista pienellä vaivalla löytyy kaikki tarvittava tieto. Hyvä navigaatiovalikko yksi esimerkki, joka parantaa helppokäyttöisyyttä. Hyvän käyttäjäkokemuksen saat luotua, kuin yhdistät helppokäyttöisyyden ja tasokkaan sisällöntuotannon. Sivustolla on parempi mahdollisuus saavuttaa hyvä Google näkyvyys, jos sivuston rakenne on kunnossa.

    

   

  Onnistut parhaiten, kun vältät vanhanaikaisia SEO taktiikoita

   

  Seuraavaksi annan muutamia vinkkejä, mitä kannattaa välttää. 

   

  Älä käytä meta avainsanoja

  Meta avainsanat ovat sivulle lisättyjä hakusanoja, jotka hakukonerobotit pystyvät lukemaan, mutta ihminen ei niitä näe. Niillä ei ole enää positiivisista vaikutusta parempiin hakukoneiden hakusijoituksiin.

   

  Tekstin piilottaminen on kiellettyä

  Google-bot haluaa, että näytät ihmiselle ja botille samaa sisältötekstiä. Yksi ennen vanhaan käytetty mustahattujen taktiikka oli lisätä sivuille piilotettua tekstiä. Tekstin piilottamiseen käytettiin sävyä-sävyllistä fonttiväriä, joka vastasi sivuston värimaailmaa. Tällä tavalla teksti saatiin piilotettua. Tämä on nykyään kiellettyä Googlen silmissä ja siitä aiheutuu sivustolle ongelmia.

   

  Älä kopio, vaan tuota uniikkia sisältöä

  Plagiarisointi eli toisten kirjoitusten kopioiminen on kiellettyä myös hakukoneissa. Kopioidulla tekstillä ei ole mitään mahdollisuutta ikinä menestyä hakukoneissa, joten paras tapa menestyä hakutuloksissa on tuottaa uniikkia sisältöä.

   

  Älä käytä liikaa SEO hakusanoja

  Liiallinen hakusanojen käyttö on Googlen ohjeistuksen vastaista. ”Keyword stuffing” on ollut pitkään tiedossa, että se estää sivustojen pääsyn hakutulosten parhaille sijoille. Hakukoneoptimoinnin historian alkuvuosina sitä käytettiin paljon, mutta nykään siitä on vain haittaa. Luonnollinen kirjoittaminen toimii paljon paremmin.

   

  Älä osta linkkejä

  Google ei halua, että ostat linkkejä tai manipuloit niitä millään tavalla. Linkkimanipulaatio johtaa rangaistukseen, joka lopulta johtaa siihen, että nettisivut poistetaan hakukoneiden hakutulosten indeksistä.

  Siirry lukemaan kooste Google verkkovastaan ohjeista, eli siitä mitä ei saa tehdä.

   

  Toivottavasti ymmärsit pointtini – luo verkkosivujen sisältö ihmisille, älä mieti kirjoittaessasi Google optimointia ja hakukoneita.