Google optimointi
Google-optimoinnissa kannattaa keskittyä kirjoittamaan verkkosivujen tekstisisältöä ihmiselle, ei hakukoneelle. Tässä artikkelissa kerron lyhyesti vinkkejä, miten nettisivujen optimointia on järkevää tehdä Googlelle.
Mitä on Google optimointi?
Google optimointi tarkoittaa verkkosivujen hakukoneoptimointia Googlen hakukonetta varten. Optimoinnilla pyritään tekemään verkkosivuista hakukoneystävälliset ja parantamaan sivuston käyttökokemusta. Tavoitteena on päästä Googlen etusivulle hakutuloksissa ja mieluiten 1 sijalle orgaanisessa haussa.
Google-optimoinnin hinta?
Nettisivujen optimointi Googlen hakukonetta varten on ilmaista, jos sen teet itse. SEO asiantuntijan tilaaminen tekemään optimoinnit puolestasi maksaa 200 eurosta ylöspäin, mutta hinta voi helposti nousta tuhansiin euroihin. Hinta määräytyy tekijän ammattitaidosta, työn vaativuudesta ja monesta muusta seikasta. Itse ilmaiseksi hakukoneoptimointia tekemällä säästät rahaa, mutta hyvien tuloksien saavuttaminen saattaa olla haastavaa.
Googlen optimoinnissa ei kannata liikaa keskittyä avainsanoihin
Avainsanat ja hakukoneoptimoitu teksti ovat olleet pitkään suosittuja termejä, kun puhutaan Google SEO-optimoinnista.
Hakukoneoptimoidun tekstin tuottaminen hakukoneelle ihmisen sijaan, huonontaa lukijan käyttäjäkokemusta ja sisällön laatua.
Olen aiemmin kirjoittanut aiheesta tarjoamalla vinkkejä, miten kannattaa lähestyä Google hakukoneoptimointia.
Unohda sisällöntuotantoprosessin alkuvaiheessa ajatus hakukoneen optimoinnista. Älä liikaa mieti hakukoneoptimoinnissa käytettäviä hakusanoja blogin tai verkkosivun sisältöä kirjoittaessasi! Tuota sisältöä ihmiselle, koska ihmiset ne kuitenkin lukevat. Tällaisella ajattelutavalla pystyt tuottamaan laadukkaampaa sisältöä.
Sisällön optimointi: kirjoita hyödyllistä sisältöä ihmisille
Sisällön laatu ja hyödyllisyys kasvattavat nettisivujen näkyvyyttä hakukoneissa.
Kaikenlaisten nettisivujen ja blogien sisältöä lukiessaan monesti törmää siihen, että tekstin laatu ja sen tuottama arvo on suhteellisen heppoista. Joku on ”opettanut” heille ns. ”Google optimointia”, joka on johtanut siihen, että tekstisisältö ei ole enää yhtä kiinnostavaa lukea.
Lisäarvoltaan olemattoman sisällön tuottaminen häiritsee niitä, jotka tulevat sivuille lukemaan aiheesta kiinnostavaa tietoa ja lopulta päätyvät pikaisesti poistumaan sivuilta, huonon lukijakokemuksen myötä. On hyvä muistaa, että he eivät todennäköisesti enää palaa takaisin, vaikka kuinka paljon uutta ja laadukkampaa sisältöä tuottaisit.
Käyttäjäkokemus on hakukoneoptimointiin positiivisesti vaikuttava tekijä, joka voi myös estää nettisivun pääsyn hyville sijoille, jos kokemus on huono. Riittävä määrä negatiivisia signaaleja johtaa hakutulosten ranking-sijojen laskuun. Google ilmoitti vähän aikaa sitten, että he keskittyvät tulevina vuosina (2021-) seuraamaan käyttäjäkokemusta entistäkin enemmän. Kyseinen hakukoneoptimoinnin trendi tulee voimistumaan ja nyt on hyvä aika hypätä mukaan kelkkaan, eli uuteen tapaan ajatella Google optimointia.
Vinkkini on, tuota laadukasta sisältöä lukijoillesi – älä tee sitä hakukoneoptimointia ajatellen.
Minun on vaikeaa yksiselitteisesti kertoa sinulle, mikä on hyödyllistä ja lisäarvoa tuottavaa sisältöä. Sen päättää blogisi lukijakunta, verkkosivuilla vierailevat henkilöt ja asiakkaat.
Kirjoita ja tuota sellaista sisältöä, joita ihmiset osaavat arvostaa. Näin Googlen arvostus blogia tai nettisivuja kohtaan kasvaa, joka antaa sivustolle paremmat mahdollisuudet päästä parhaille sijoille Googlen hakutuloksissa.
Vanhanaikaisen hakukoneoptimoidun sisällön tuottamisen aika mennyt ohi jo ja nyt puhaltavat uudet tuulet. Muista, että Google algoritmi päivittyy jatkuvaan tahtiin ja tällä tarkoitan sitä, että mikä toimi ennen, eli paransi ranking-sijoituksia, ei pakosti tänään tai kuukauden päästä enää toimi. Ennen kirjoitettiin avainsanat mielessä, mutta nyt on aika keskittyä lisäarvon tarjoamiseen. Tulevaisuudessa avainsanojen merkitys vähenee.
Google on antanut paljon vihjeitä, miten saat tehtyä sivustosta hakukoneystävällisen. Sinun täytyy vain ymmärtää heidän sanoma viesti. Toki joskus Googlen viestejä on vaikea ymmärtää tai voiko edes uskoa aivan kaikkea, mitä sanovat. Sitä en lähde tässä artikkelissa analysoimaan.
Yksi asia on varma, Google haluaa tarjota parasta sisältöä heidän hakukonetta käyttäville henkilöille.
Optimoinnin tavoitteena on käyttökokemuksen parantaminen
Sivustosi käyttökokemuksella on suora vaikutus hakukonenäkyvyyteen. Google arvostaa verkkosivustoja, jotka tarjoavat ihmisille, eli verkkosivun vierailijoille hyvän käyttökokemuksen. Käyttökokemuksella tarkoitetaan sivujen nopeutta, turvallisuutta ja helppokäyttöisyyttä.
Käyttäjäystävällisyys on tärkeä asia, jonka optimointiin kannattaa panostaa. Sitä voit helposti parantaa tekemällä sivustosta helposti ja selkeästi selattavan. Selkeydellä tarkoitan nettisivuja, joista pienellä vaivalla löytyy kaikki tarvittava tieto. Hyvä navigaatiovalikko yksi esimerkki, joka parantaa helppokäyttöisyyttä. Hyvän käyttäjäkokemuksen saat luotua, kuin yhdistät helppokäyttöisyyden ja tasokkaan sisällöntuotannon. Sivustolla on parempi mahdollisuus saavuttaa hyvä Google näkyvyys, jos sivuston rakenne on kunnossa.
Sivuston käyttäjäkokemusta voit parantaa nopeuttamalla verkkosivujen nopeutta, esimerkiksi panostamalla Core Web Vitals mittarien optimoimiseen.
Googlen ilmaiset SEO-työkalut sivuston optimointiin
Googlelta saat ilmaiseksi käyttöösi kaikki tarvittavat työkalut, joiden avulla pystyt optimoimaan verkkosivustosta hakukoneystävällisen. Tärkein ilmainen SEO-työkalu on Search Console, joka toimii hyvin esimerkiksi sivuston tekniseen SEO optimointiin. Search console ilmoittaa, jos sivuilla on teknisiä ongelmia, jotka pitää ratkaista. Search consolesta näet myös sivustosi reaaliaikaiset hakutulossijoitukset.
Google Analytics -kävijäseurantatyökalu on hyvä ottaa käyttöön, jos haluat tarkemmin seurata sivuston kävijöitä ja optimoida konversiota.
Kolmas käytännöllinen SEO-työkalu on Keyword planner-avainsanatyökalu, josta löydät ideota hakusanojen löytämiseen.
Onnistut parhaiten, kun vältät vanhanaikaisia SEO taktiikoita
Seuraavaksi annan muutamia vinkkejä, mitä kannattaa välttää.
Metasanat – Älä käytä meta avainsanoja
Meta avainsanat ovat sivulle lisättyjä hakusanoja, jotka hakukonerobotit pystyvät lukemaan, mutta ihminen ei niitä näe. Niistä ei enää ole hyötyä, ehkä enemmänkin haittaa. Aiemmin niiden käytöllä saattoi olla postitiivinen vaikutus hakutulosten sijoituksiin hakukoneissa.
Tekstin piilottaminen on kiellettyä
Google-bot haluaa, että näytät ihmiselle ja botille samaa sisältötekstiä. Yksi ennen vanhaan käytetty mustahattujen taktiikka oli lisätä sivuille piilotettua tekstiä. Tekstin piilottamiseen käytettiin sävyä-sävyllistä fonttiväriä, joka vastasi sivuston värimaailmaa. Tällä tavalla teksti saatiin piilotettua. Tämä on nykyään kiellettyä Googlen silmissä ja siitä aiheutuu sivustolle ongelmia.
Älä kopio, vaan tuota uniikkia sisältöä
Plagiarisointi eli toisten kirjoitusten kopioiminen on kiellettyä myös hakukoneissa. Kopioidulla tekstillä ei ole mitään mahdollisuutta ikinä menestyä hakukoneissa, joten paras tapa menestyä hakutuloksissa on tuottaa uniikkia sisältöä.
Älä käytä liikaa SEO hakusanoja
Liiallinen hakusanojen käyttö on Googlen ohjeistuksen vastaista. ”Keyword stuffing” on ollut pitkään tiedossa, että se estää sivustojen pääsyn hakutulosten parhaille sijoille. Hakukoneoptimoinnin historian alkuvuosina sitä käytettiin paljon, mutta nykään siitä on vain haittaa. Luonnollinen kirjoittaminen toimii paljon paremmin.
Linkit – Älä osta linkkejä
Google ei halua, että ostat linkkejä tai manipuloit niitä millään tavalla. Linkkimanipulaatio johtaa rangaistukseen, joka lopulta johtaa siihen, että nettisivut poistetaan hakukoneiden hakutulosten indeksistä. Linkit hakukoneoptimoinnissa oli aikanaan todella suosittuja, koska niillä saatiin helposti nostettua sivusto hakutulosten kärkeen. Nykyään Google tunnistaa tämän. He ovat jatkuvasti vähentäneet linkkien vaikutusta. Linkeillä ei ole samanlaista vaikutusta kuin ennen. Linkkien kanssa ei kannata pelleillä, koska niillä voit aiheuttaa vakavia ongelmia hakukonenäkyvyydelle, jos rikot sääntöjä tai muuten vaan olet tietämätön. Älä pilaa sivustoasi typerillä teoilla.
Siirry lukemaan kooste Googlen verkkovastaavan ohjeista, eli siitä mitä ei saa tehdä.
Yhteenveto
Google-optimointi ei ole enää hakukoneoptimoidun sisällön tuottamista. Tekstit pitää kirjoittaa ihmisille, jotka lukevat kirjoituksiasi.
Toivottavasti ymmärsit pointtini – luo verkkosivujen sisältö ihmisille, älä mieti kirjoittaessasi optimointia ja hakukoneita. Hakukoneet ovat viime suosien aikana kehittyneet todella paljon. Nykyään ne pystyvät ymmärtämään huomattavasti paremmin laadukkaasti kirjoitettua sisältötekstiä. Laadukas sisällöntuotanto ja hyvän käyttökokemuksen tarjoava verkkosivusto ovat nykypäivänä entistäkin suuremmassa merkityksessä, jos halutaan näkyä Googlessa.