Älä tee näitä virheitä hakukoneoptimoinnissa

 

  Hakukoneoptimointia pystytään tekemään monella tapaa, mutta tietyt menetelmät eivät ole sallittuja. Google on luonut verkkovastaavan ohjeet, joiden mukaan pitäisi toimia sekä myös, mitä ei saa tehdä. Listaan tässä artikkelissa lyhyesti muutamia toimenpiteitä, joita kannattaa välttää tai muuten olet ongelmissa Googlen kanssa.

   

  Googlen perusperiaatteet ovat mm. seuraavat:

   

  Googlen verkkovastaavan ohjeet: älä tee näin

   

  Automaattisesti luotu sisältö

  Automaattisesti luotu sisältö on ohjelman tuottamaa sisältöä. Se voi olla käännettyä ja muunneltua tekstiä, joka saattaa olla kopioitu muualta netistä, mutta hieman muunneltuna. Usein tällaisen tekstin tunnistaa heikosta laadusta, joka ei kuullosta järkevältä.

   

  Linkkijärjestelyt

  Linkkijärjestelyt ovat omalle sivulle suunnattuja linkkejä, jotka ovat väärin keinoin hankittu. Kaikki linkkien manipuloinnit ovat kielletty. Linkkejä ei ostaa eikä muullakaan tavalla hankkia. Google on huomattavasti vähentänyt linkkien vaikutusta hakukoneen ranking-sijoituksiin, joten niihin ei nykyään tarvitse keskittyä. Älä siis yritä saada sivustolle linkkejä, vaan keskity oman verkkosivuston kehittämiseen.

   

  Sivut heikolla sisällönlaadulla

  Tässä viitataan sellaisiin verkkosivuihin, joissa on hyvin vähän sisältöä tai suuri osa on kopioitu muualta.

   

  Sisällön naamiointi

  Älä näytä eri sisältöä ihmiselle ja hakukoneille. Javascriptilla ja mm. flashilla pystytään peittämään html-koodi teksti ihmiseltä. Tällöin hakukone näkee eri sisällön, kuin sivulla vieraileva ihminen.

   

  Harhaanjohtavat uudelleenohjaukset

  Vältä käyttämästä harhaanjohtavia uudelleenohjauksia. Tällainen saattaa olla esimerkiksi, kun vierailija tulee nettisivulle ja automaattisesti ohjautuu uudelle verkkosivulle. Tässäkin on ideana näyttää eri sisältö ihmiselle, kuin hakukonebotille. Kaikki uudelleenohjaukset eivät kuitenkaan ole kiellettyjä, mutta harhaanjohtavat ovat.

   

  Piiloteksti ja -linkit

  Nettisivun sisältötekstiä ei saa piilottaa, esimerkiksi muuttamalla fontin väri vastaamaan sivun taustaväriä. Tällä tavoin ihminen ei pysty tekstiä lukemaan, mutta botti näkee sen. Sama pätee linkkeihin, eli niiden pitää olla nähtävissä tai muuten siitä saattaa aiheutua ongelmia, kun Google sen huomaa.

   

  Porttisivut

  Porttisivujen tarkoitus on päästä mahdollisimman korkealle hakutuloksissa, mutta niiden ainoa tarkoitus on ohjata vierailijoita toiselle sivustolle, linkkien kautta.

   

  Kopioitu sisältö

  Sisällön kopioiminen ei ole sallittua. Tässä viitataan muualta netistä kopioituun tekstiin.

   

  Haitallisesti käyttäytyvät sivut

  Näiden sivujen tarkoitus on kalastella tietojasi, asentavat viruksia, toijalaisia ja haittaohjelmia.

   

  Avainsanojen liiallinen käyttö

  Avainsanoilla täyttäminen eli ”keyword stuffing” ei ole sallittua eikä suotavaa. Liiallisella hakusanojen käyttämisellä ei ole nykyään mitään hyötyä, mutta ongelmia niistä kuitenkin saattaa saada. Avainsanojen liiallisessa käytössä on kaksi riskiä: ensinnäkin sivusto ei tule pärjäämään kilpailussa parhaista hakusijoituksista, koska Google ymmärtää, että sivuilla on liikaa samoja hakusanoja ja estää sivuston pääsyn parhaille hakusijoille. Toinen mahdollinen ongelma sivuston poistaminen hakukoneen indeksistä eli hakutuloksista. Google on jo pitkän aikaa vähentänyt avainsanojen merkitystä ja siinä he ovat onnistuneet kehittämällä hakukonealgoritmia paremmaksi. Nykypäivänä kannattaa kirjoittaa laadukasta sisältöä ihmiselle, ei hakukoneelle. Älä keskity avainsanoihin, vaan laadukkaan sisällön tuottamiseen.

   

   

  Virheen seurauksena on rangaistus ja sivuston poistaminen hakutulosten indeksistä

  Google on tosissaan näiden kanssa ja sivustosi poistetaan hakutuloksista, jos päätät rikkoa heidän sääntöjä ja ohjeistuksia.

  Mikäli kuitenkin olet niin innokas kokeilemaan Googlen sietokykyä, niin siitä seuraa manuaalinen toimenpide, joka tarkoittaa sivuston indeksistä poistamista.

  Google antaa kahdenlaisia rangaistuksia algoritminen ja manuaalinen. Algortiminen rangaistus tapahtuu automaattisesti, kun tekoäly huomaa vilpillistä toimintaa. Manuaalinen toimenpide vaatii Googlen henkilökunnalta sivuston tarkistamista ja sen jälkeen poistavat sen hakukoneen hakutuloksista.

  Kannattaa myös pitää mielessä, että sääntöjä ei kannata rikkoa, koska tietyissä tapauksissa voit saada Googlen lisäksi virkavallan perääsi ja tuomion pelleilystäsi.