Domainin ostaminen

Domainin ostaminen harkinnassa? Mikä on domain? Hinta, mitä maksaa ja mistä ostetaan edullisesti?

Miten domainin haku, varaaminen, osto, rekisteröinti ja käyttöönotto helposti suoritetaan?

Olen luonut domain eli verkkotunnus oppaan, joka vastaa näihin kysymyksiin. Löydät myös ohjeet, joiden avulla verkkotunnuksen siirto ja ohjaus sujuu vaivattomasti.

Mikä on domain?

Domain on suomeksi verkkotunnus ja se tarkoittaa verkkosivujen www-osoitetta. Verkkotunnus on verkkosivujen osoite internetissä, jonka avulla internet-selaimet pystyvät tunnistamaan ja löytämään verkkosivut. wp-kotisivut.com on tämän sivuston domain.

Domainit ovat IP (internet protocol) -osoitteita, jotka ovat muutettu helposti luettavaan ja muistettavaan muotoon. IP osoite yhdistelmä numeroita ja pisteitä, joka näyttää esimeriksi tältä  62.71.178.58. Jokaisella internetissä näkyvällä verkkosivustolla on oma sivustokohtainen verkkotunnus ja IP-osoite.

Jokaisella verkkosivulla täytyy olla oma domain, jotta ne voidaan julkaista nettiin. Jos teillä ei ole verkkotunnusta, se pitää ostaa. Tällä sivulla saat vinkit verkkotunnuksen valintaan, hankintaan ja käyttöönottoon.

Domain-päätteitä on olemassa useita ja alla näet näistä esimerkkejä.

 

TLD: Top level domain name

TLD domainit ovat ns. ylätason verkkotunnuksia. Esimerkiksi .com, .net, .org, .info, club jne.

 

ccTLD: Country code top level domain name

ccTLD on maakohtainen verkkotunnus. Esimerkiksi .fi (Suomi), .se (Ruotsi), .no (Norja), .dk (Tanska) jne.

 

STLD: Sponsored top level domain name

STLD on sponsoroitu päätason verkkotunnus. Esimerkiksi .edu ja .gov. Näitä ei saa kuka vaan saa rekisteröidä. Edu domain-päätteitä käyttävät pääsääntöisesti akateemiset sivustot ja kouluttamiseen liittyvät verkkosivut. Gov domain-pääte on USA:n valtion instanssien oma verkkotunnuspääte, joten niitä käyttävät ainoastaan Yhdysvaltojen hallinnon sivustot.

 

 

Miten domain toimii?

Kun kirjoitat internet-selaimeen domain-nimen, selain lähettää pyynnön globaaliin DNS (domain name server) -nimipalvelinverkostoon. Domain nimipalvelinta hallinnoi ja ylläpitää webhotelli (hosting), johon verkkotunnus on yhdistetty. Webhotellin palvelin saa domain ”look up” pyynnön ja palvelin (server) ohjaa sen oikeaan verkko-osoitteeseen.

 

 

Mikä on webhotelli?

Webhotelli on palvelu, josta voit vuokrata palvelintilaa (kiintolevytilaa). Webhotellissa säilytetään ja ylläpidetään verkkosivuja ja verkkotunnuksia. Tietyt webhotellit tarjoavat myös levytilaa sähköposteille. Webhotellin avulla voit yhdistää oman domainin ja verkkosivut. Webhotellia tarvitset, jotta voit julkaista nettisivut internetiin.

Lue myös nämä, jos olet hankkimassa webhotellia:

 

 

Maksaako domain?

Kyllä domaineista joudut maksamaan vuosimaksun. Verkkotunnuksen omistajuuden voit vuokrata yhdellä maksulla 1 – 10 vuoden ajaksi. Fi-verkkotunnuksen voit varata 1-5 vuodeksi, yhdellä maksulla. Tämän jälkeen verkkotunnuksen uusiminen pitää taas tehdä, ellet halua luopua omistajuudesta.

 

 

Mitä maksaa oma domain?

Yleisimmät domainit maksavat noin 9 – 20 euroa vuodessa. FI domain hinta on 9 € + alv / vuosi, mutta verkkotunnusten hinnat vaihtelevat verkkotunnusvälittäjän hinnaston mukaan. Suomen FI-verkkotunnuksia voit ostaa Suomalaisilta verkkotunnusvälittäjiltä. com, eu, eu, net, info ja muun päätteisiä verkkotunnuksia voit ostaa kaikilta domaineja myyviltä tahoilta, kotimaisilta ja ulkomaisilta.

 

 

Mikä on hyvä domain?

Saatat miettiä, kuinka valita hyvä verkkotunnus. Hyvä domain nimi on sellainen, joka muistetaan ja on helppo kirjoittaa.

Mikäli olet yritykselle ostamassa verkkotunnusta, kannattaa oman firman nimi valita domain-nimeksi tai lyhenne yrityksen nimestä, jos se on liian pitkä.

Hyvä verkkotunnus on siis lyhyt ja helposti muistettavissa. Se ei saisi olla liian pitkä. Yli 15 – 20 merkkiä on monesti turhan pitkä verkkotunnukseksi.

Hakusanoihin viittaavat domain-nimet antavat epäammattimaisen vaikutelman, joten niitä kannattaa vältellä. Niistä ei ole hyötyä hakukonenäkyvyydelle, mutta enemmänkin haittaa omalle brändi-imagolle.

Maakohtaisen domain-päätteen (esim. FI-domain) valinta on järkevää, jos verkkosivut ovat suunnattu kotimaisille markkinoille.

Kansainvälisten yritysten kannattaa harkita globaalisti tunnetun verkkotunnuspäätteen ostamista, esimerkiksi .com tai omaa toimialaa paremmin kuvaava.

Esimerkiksi IT-alan yritykset suosivat .io -päätteisiä ja teko-älytoiminnassa mukava olevat saattavat valita .ai -päätteen omaksi verkkotunnuksen loppuosaksi. Tämän tyyliset erikoisemmat domain-päätteet saattavat olla huomattavasti arvokkaampia, kuin perinteiset com -päätteiset verkkotunnukset.

Domain-päätteitä on olemassa valtava määrä ja niihin kannattaa perehtyä ja valita se, joka itselle sopii parhaiten.

 

 

Fi vai .com pääte yritykselle?

Fi ja com -päätteet ovat molemmat hyviä valintoja. Suomalaisten yritysten kannattaa ensimmäiseksi ostaa fi-verkkotunnus ja myös vakavasti harkita com-päätteen ostamista. Suosittelen ostamaan molemmat domainpäätteet, jos kyseessä on yrityksesi nimi.

 

 

Miten hankkia verkkotunnus?

Domain hankitaan verkkotunnusvälittäjän kautta. Suomessa on useita verkkotunnusvälittäjiä, joilta voit hankkia verkkotunnuksia. Sinä vain teet heille tilauksen ja verkkotunnusvälittäjä hallinnoi domainien rekisteröinnin.

Moni webhotellipalveluja tarjoava yritys on verkkotunnusvälittäjä, joilta voit ostaa verkkotunnuksia.

Domainin hankinnan yhteydessä verkkotunnus rekisteröidään automaattisesti sinun tai yrityksesi omistukseen.

 

 

Mistä domain kannattaa ostaa?

Domainin voit ostaa välittäjältä, joka rekisteröi sen nimiisi.

Domain kannattaa ostaa sieltä, mistä saat sen edullisesti. Helpoin tapa on ostaa domain samasta webhotellista, missä tulet säilyttämään omia nettisivuja.

Voit myös hankkia domainin eri paikasta ja ohjata verkkotunnuksesi omaan webhotelliin, jonka palvelimella verkkosivut tulevat olemaan.

Minä ostan verkkotunnukset lähes aina domainhotellista. He eivät ota domainien myynnistä katetta, joten ostajan kannalta se on edullista. He siis myyvät Fi-domainit halpaan hintaan. FI ja COM -verkkotunnukset maksavat Domainhotellissa 9 € + alv. Domaineja voit ostaa lähes kaikilta webhotellipalveluja tarjoavilta yrityksiltä. FI-domaineja myy lähes kaikki Suomalaiset webhotellit, esimerkiksi Domainhotelli, Zoner, Hostingpalvelu, Louhi ja moni muu.

 

Suomen Fi-domain verkkotunnusten hinnat eri palveluntarjoajilla:

 • Domainhotelli: hinta 9 € / vuosi + alv (halvin domain rekisteröinti ja jatkovuosien verkkotunnuksen uusiminen)
 • Zoner: hinta alk. 12 € / vuosi + alv
 • Suomen Hostingpalvelu: hinta 9,07 € / vuosi + alv
 • Louhi: hinta 15 € / vuosi (alv 0 %).

Kannattaa tutustua Zonerin ja Hostingpalvelun ja Domainhotellin palveluihin.

Seuraavaksi kerron, mistä etsit vapaita domaineja, miten verkkotunnus ostetaan ja rekisteröidään.

 

 

Domain ostaminen: haku, varaaminen ja rekisteröinti

Domainin ostaminen ja osoitteen varaaminen aloitetaan selvittämällä, onko verkkotunnus vapaa rekisteröitäväksi.

Domain haku, eli vapaiden verkkotunnusten etsiminen voidaan helposti tehdä verkkotunnusvälittäjän kotisivuilla. Haun suorittamisen jälkeen tiedät, onko domain vapaa varattavaksi vai varattu.

Traficomin sivuilta pääset myös hakemaan vapaita Suomen fi-päätteisiä domaineja, mutta sieltä et voi varata tai ostaa niitä.

Tästä syystä on parempi suorittaa verkkotunnushaku suoraan domaineja myyvän yrityksen kotisivuilla.

Alla kuvakaappaus Domainhotellin verkkotunnusten haku ja rekisteröinnin verkkosivusta. Seuraavaksi annan ohjeet, miten suoritat domain haun, varaat, ostat ja rekisteröit sen itsellesi.

 

domain haku ja rekisteröinti

 

 

Ohje domainin ostamiseen ja rekisteröintiin:

Alla näet ohjeet, miten domainin ostaminen ja rekisteröinti tehdään.

 1. Siirry domaineja myyvän yrityksen verkkosivuille.
 2. Suorita domain haku: kirjoita verkkotunnusten hakukenttään haluamasi domain-nimi, jota olet ostamassa
 3. Domain haun suorittamisen jälkeen saat vastauksen, onko domain vapaa rekisteröitäväksi tai varattu
 4. Mikäli domain on vapaa, voit ostaa ja rekisteröidä sen itsellesi
 5. Domainin osto ja rekisteröinti: Domain ostamisen yhteydessä täytät tarvittavat henkilötiedot tai yrityksen tiedot
 6. Domain on nyt ostettu ja rekisteröity sinun omistukseen
 7. Nimipalvelun tai webhotellin valinta: Voit tilata DNS nimipalvelun (esim. ”domainparkki / DNS-hotelli”), eli pelkän verkkotunnuksen ylläpidon tai oman webhotellin, jossa sijaitsee ostamasi verkkotunnus ja levytilaa verkkosivuille, jota käytetään domainin kanssa.

Näin helppoa se on, nyt domainin ostaminen on suoritettu onnistuneesti. Onnittelut, sinä omistat nyt ostamasi verkkotunnuksen.

 

 

 

Domain webhotelliin

Vinkki: jos olet tekemässä nettisivut ja samalla haluat tilata webhotellin verkkosivujen ylläpidon samalta palveluntarjoajalta, niin tilaa webhotelli ennen kuin rekisteröit verkkotunnuksen. Domain rekisteröinnin voit suorittaa webhotellin tilausvaiheessa. Tilausvaiheessa sinulta kysytään, haluatko rekisteröidä uuden domainin. Kirjoita domainsi nimi rekisteröintikohtaan ja näin se yhdistetään webhotelliisi sekä verkkosivuihin, joita tulet säilyttämään samalla palvelimella.

 

 

Kansainvälisen verkkotunnuksen rekisteröinnin vahvistaminen

Kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö ICANN säätelee ja hallinnoi verkkotunnuksia. ICANN nykyisin edellyttää uusien ja vanhojen domainien tilausten yhteydessä verkkotunnuksen omistajan (haltijan) sähköpostiosoitteen vahvistusta.

Mikäli päädyt ostamaan kansainvälisen esimerkiksi com-päätteisen verkkotunnuksen, tilauksen jälkeen tulet saamaan sähköpostiisi omistajuuden vahvistuspyynnön. Sinun täytyy hyväksyä ja vahvistaa tiedot, klikkaamalla sähköpostissa olevaa linkkiä. Se ei ole roskapostia, vaan virallinen rekisteröinnin vahvistuspyyntö. Viestin lähettäjä on hyvin todennäköisesti ”Registrant Verification” niminen lähettäjä. Viestissä lukee myös viimein päivämäärä, jolloin omistajuus pitää vahvistaa. Sinun pitää vahvistaa verkkotunnuksen omistajuus 15 päivän sisällä rekisteröinnistä tai domainin uusimisesta.

 

FI-päätteisten verkkotunnusten omistajuuden vahvistamista ei vaadita, eli siitä tule sinulle sähköpostia, joka pitäisi vahvistaa.

 

 

Älä osta rekisteröidyn tavaramerkin fi-domainia tai suojattua nimeä

Muista varmistaa fi-verkkotunnuksen lainmukaisuus, ennen domainin ostamista. Suomalaisia rekisteröityjä tavaramerkkejä suojaa Suomen laki. Jos ostat suojatun Suomalaisen nimen tai rekisteröidyn tavaramerkin fi-domainin, saatat joutua luopumaan siitä, jos loukatun nimen tai tavaramerkin omistaja sitä vaatii. Itse asiassa tämä koskee koko EU:n aluetta. Sinä vastaat itse ostamasi verkkotunnuksen lainmukaisuudesta.

Jos olet ostamassa domainia yritykselle, ongelmia ei pitäisi ilmaantua, koska se nimi / tavaramerkki on jo rekisteröity firmallesi.

   

   

  Varatun domainin ostaminen

  Varatun domainin voit yrittää ostaa ottamalla yhteyttä verkkotunnuksen haltijaan. Traficomin sivuilta näet verkkotunnuksen haltijan / omistajan tiedot. Jos sieltä ei löydy muita tietoja kuin verkkotunnusvälittäjän yhteystiedot, voit yrittää välittäjän kautta tavoittaa varatun domainin omistajan ja tehdä ostotarjouksen. Mikäli domain-pääte on muu kuin FI, niin käyttämällä Google hakua hakusanalla ”whois domain” löytyy varmasti sivusto, josta voit yrittää etsiä verkkotunnuksen omistajan tietoja.

   

   

  Domain whois tietojen salaus

  Tietyt henkilöt tai yritykset haluavat piilottaa domain omistajan tiedot, mutta nykyään verkkotunnuksen haltijan tietoja on vaikea salata, varsinkin Suomalaisten FI-verkkotunnusten kohdalla. Niitä ei pystytä salaamaan.

  Suomesta ostettujen FI-verkkotunnusten omistajatiedot ovat kaikkien saatavilla. Traficom -viestintäviraston sivuilta ja verkkotunnusvälittäjien kautta saat FI-domainien whois tiedot.

  COM-päätteisen domain whois tiedot taas pystyy salaamaan ja lähes aina ne salataan automaattisesti domainin rekisteröintivaiheessa.

  Whois tietoja ei pystytä täysin salaamaan, eli ne ovat aina saatavilla, kun esimerkiksi verkkotunnusta käyttävä verkkosivusto rikkoo lakia. Viranomaiset saavat tarvittaessa aina selvitettyä verkkotunnuksen haltijan whois tiedot.

  Jos haluat salata oman verkko-osoitteen whois-tiedot, valitse COM-päätteinen verkkotunnus.

   

   

  Domainin ohjaus toiseen webhotelliin

  Sinun ei ole pakko ostaa verkkotunnusta samasta webhotellista, missä säilytät verkkosivujasi. Domainin voit ostaa sieltä, mistä saat sen edullisesti ja sen jälkeen voit ohjata verkkotunnuksen omaan webhotelliin.

  Kaikki hosting-palvelut eivät myy domaineja, joten näissä tapauksissa voit tehdä DNS-ohjauksen.

  DNS nimipalvelujärjestelmä muuttaa verkkotunnuksen IP-numero-osoitteeksi ja IP-osoitteita käyttäen voidaan suorittaa domainin ohjaus toivomaasi webhotelliin.

  Domain DNS-ohjausta varten sinun täytyy tietää webhotellisi (verkkosivujen) IP-osoite ja sen jälkeen syötät webhotellin IP-osoitteen sinne missä verkkotunnus sijaitsee (esim. DNS-hotellin hallintapaneelin kautta). Etsi kohta, jossa lukee A (tietue) ja syötä siihen kohtaan webhotellisi IP-osoite.

  Nettisivujen liikennettä ohjataan A-tietueilla, joka ohjaa verkkosivujen vierailijat oikealle palvelimelle.

  Jokaiselta verkkotunnuksia ja webhotellipalveluita myyviltä yrityksiltä löytyy hyvät ohjeet domainin siirtoon / ohjaukseen.

   

   

  Domainin uudelleenohjaus toiseen verkkosivuun

  Tietyissä tilanteissa halutaan suorittaa domainin uudelleenohjaus toiseen www-osoitteeseen. Eli toisin sanoen uudelleenohjaus olemassa olevaan verkkosivuun. Tämä toimenpide suoritetaan webhotellin hallintapaneelin kautta.

  Etsi hallintapaneelista kohta, jossa lukee ”www / .com ohjaukset” tai vastaava teksti. Sieltä pääset ohjaamaan domainin uuteen verkko-osoitteeseen. Mikäli haluat pysyvästi uudelleenohjata verkkotunnuksen, valitse 301 vaihtoehto. 301 kertoo hakukoneille, että kyseessä on uudelleenohjaus, joka on pysyvä (ei väliaikainen). Kaikkien webhotellien hallintapaneeleissa ei erikseen ilmoiteta uudelleenohjauksen numeroa (esim. 301), mutta sillä ei ole väliä. Tämän jälkeen valitse uudelleenohjaa www-liitteen kanssa sekä ilman www-etuosaa.

  Kaikissa hosting-palveluissa ei näin yksityiskohtaisia tietoja kysellä, vaan jotkut antavat vain valita uudelleenohjauksen valittuun verkkotunnukseen ja sillä selvä.

  Uudelleenohjauksia kutsutaan eri nimillä riippuen onko kyseessä kotimainen vai ulkomainen webhotelli. Esimerkiksi GoDaddy kutsuu domainin uudelleenohjausta ”välitä olemassa olevalle verkkosivulle” ja ”lähetä edelleen mihin tahansa sivustoon”. Siihen kohtaan syötät www-osoitteen, johon haluat domainin ohjautuvan. Vaikka otin GoDaddyn esimerkiksi, niin en suosittele sitä käytettävän melko korkean hintatason vuoksi.

   

   

  Domainin siirto toiselle palveluntarjoajalle

  Omistamasi domainin voit siirtää toiselle palveluntarjoajalle pyytämällä verkkotunnuksen siirtoavain eli välittäjän vaihtoavain nykyiseltä verkkotunnusvälittäjältäsi.

  Välittäjän vaihtoavaimen tiedot voit itse syöttää omaan webhotelliin tai voit antaa ne webhotellin asiakaspalvelijalle, joka tekee domain siirron puolestasi.

  Tällä siirrolla siirrät myös laskutuksen uudelle palveluntarjoajalle, joten tämä asia kannattaa huomioida ennen siirron tekemistä.

   

  Mikäli olet tekemässä nettisivuja, käy lukemassa tietoa WordPressistä

   

  Lue myös artikkeli: domainin varaaminen ja rekisteröinti.

   

   

   

   

   

   

  WP-Kotisivut tarjoaa tietoa ja vinkkejä nettisivujen tekijälle. Tarjoamme hyödyllistä tietoa WordPress-alustasta, kotisivujen tekemisestä ja kaikkeen siihen liittyvästä. Osa sivuston linkeistä on affiliatelinkkejä. Mikäli teille on herännyt kysymyksiä, suosittelen ottamaan yhteyttä tietoa meistä osiosta, josta voit lähettää lomakkeen kautta meille sähköpostia.