WordPress Kotisivut – Opas

Haluatko tehdä itse nettisivut WordPressillä? Ehkä sinulla on harkinnassa oman nettikaupan tai blogin perustaminen? Olet tullut oikeaan paikkaan! Tervetuloa ilmaiseen WordPress kotisivut oppaaseen! Täältä saat hyödyllistä tietoa, vinkit ja ohjeet kotisivujen tekoon. Tämä opas ei ole pelkästään suunnattu aloittelijoille, vaan myös kokeneemmat tekijät löytävät hyviä vinkkejä esimerkiksi uuden WP teeman, lisäosan tai webhotellin valintaan.

Näiden yllämainittujen lisäksi käsittelen mm. seuraavat aiheet:

  • WP yleistietoa
  • WP teemat  -sivupohjat (themes)
  • Lisäosat (plugins)
  • Vimpaimet (widgets)
  • Vastauksia yleisiin kysymyksiin
  • Hinta: mitä maksaa WordPress kotisivut
  • Omat kokemukset ja suositukset
  • Vinkit parhaan webhotellin valintaan
  • WordPress vs. kotisivukone -ohjelmat
  • WordPress.org vs. wordpress.com (miten nämä eroavat toisistaan)

Nettisivujen teko WordPressillä

Saatat olla samassa tilanteessa kuin minä aiemmin eli suunnitelmissa on kotisivujen teko yritykselle tai itsellesi ja mietit, onko WordPress siihen sopiva alusta? Ehkä et vielä edes tiedä, mikä on WordPress tai miten tehdä nettisivut?

Näitä asioita olen myös itse aikanaan miettinyt ja minulle heräsi useita kysymyksiä, jonka takia ryhdyin opiskelemaan aihetta tarkemmin. Nyt on aika jakaa oppimiani tietoja muille eli sinulle.

Haluan antaa mahdollisimman paljon tietoa ja opastusta, jotta valintapäätöksesi helpottuu sekä nettisivujen teko on mahdollisimman vaivatonta.

Täältä saat myös muuta hyödyllistä tietoa WordPressistä, siihen saatavista plugin -lisäosista ja teemoista (themes) sekä vinkit hyvän webhotellin valintaan.

Huomioithan, että sisällön päivitys on vielä kesken, joten myöhemmin saat täältä entistäkin enemmän tietoa.

 

WordPress on maailman suosituin nettisivualusta noin 43 % markkinaosuudella (vuonna 2024).

 

Ylivoimaisesti suosituin sisällönhallintajärjestelmä (CMS)

Mikä on WordPress?

WordPress on maailman suosituin alusta verkkosivujen luomiseen.

WordPress on avoimeen lähdekoodiin perustuva julkaisujärjestelmä, jonka suosio jatkaa kasvamistaan ja tällä hetkellä noin 43,1 % maailman verkkosivuista on rakennettu tälle nettisivualustalle.

Tunnettuja sisällönhallintajärjestelmiä (CMS) vertaillessa WP on myös täysin ylivoimainen noin 62,3 % markkinaosuudella. CMS = content management system.

Perustajat Matt Mullenweg ja Mike Little julkaisivat ensimmäisen WordPress nimeä kantavan version 0.7, joka lanseerattiin toukokuun 27 päivä, vuonna 2003.

Tiesitkö, että WordPress on alunperin suunniteltu bloggaajien nettisivualustaksi? WP on 21 vuoden aikana kehittynyt todella paljon ja nykyään pystyt luomaan lähes kaikenlaiset kotisivut.

WordPress verkkokauppa tunnetaan nimellä WooCommerce ja se on maailman suosituin verkkokauppa-alusta, noin 28 % markkinaosuudella (lähde: Builtwith 2021). WooCommerce on WordPressiin asennettava lisäosa.

 

WordPress Teemat (themes)

WordPress teema antaa visuaalisen ilmeen nettisivuille eli ne ovat valmiiksi rakennettuja verkkosivupohjia, joita voit muokata vastaamaan toiveitasi (tietyt rajat saattaa asettaa mm. teeman ominaisuudet). Teema nimitys tulee englanninkielisestä sanasta theme.

WordPressiin saa ilmaisia teemoja (themes) ja parempia ominaisuuksia haluavalle on ostettavissa useita tuhansia premium teemoja. Premium teemat ovat oikeasti paras vaihtoehto, jos haluat tyylikkäät ja laadukkaat nettisivut!

Lähes jokaiseen premium teemaan sisältyy useita valmiiksi suunniteltuja sivupohjia, joita ovat esimerkiksi etusivu, laskeutumissivu, tietoa meistä (yhteystiedot), portfolio, verkkokauppa ja blogisivu (artikkeli). Näiden avulla pystyt nopeasti rakentamaan ja julkaisemaan verkkosivut, koska sinun ei periaatteessa tarvitse tehdä muuta kuin lisätä omat kuvat ja kirjoittaa sisältötekstit.

Premium teemat maksavat normaalisti noin +/- 50 euroa tai dollaria. Tällä hinnalla saat teeman omaksi ja valmistajalta tukea 6 kuukaudeksi (englannin kielellä).

Oletko tekemässä nettisivut, johon haluat oman verkkokaupan – ei hätää WordPressillä saa toteutettua lähes kaikenlaiset verkkosivut. Verkkokaupan perustaminen on helposti toteutettavissa esimerkiksi asentamalla WooCommerce -lisäosan (plugin), jolla aktivoit kauppaominaisuuden WP sivustollesi. WordPressiin on useita valmiiksi suunniteltuja teemoja verkkokauppaa varten. Huom. Ostamasi teeman tulee olla yhteensopiva verkkokauppa-lisäosan kanssa.

 

Mikä on paras WordPress Teema (theme)?

Täydellisen WordPress teeman löytäminen tuottaa monille vaikeuksia ja tämän ongelman olen myös itse todennut. Selaamalla vaihtoehtoja wp teemoista, tuntuu siltä, että valikoimaa on jopa liikaa lopullisen valintapäätöksen tekemiseen.

Maksulliset premium WordPress teemat ovat yleisesti ottaen paras ja varmin valinta, jos haluaa nykyaikaiset / modernit nettisivut. Juuri sinulle sopvian teeman valinta riippuu siitä, minkälaiset kotisivut haluat tehdä.

Premium teemat tarjoavat kattavan valikoiman valmiiksi suunniteltuja kotisivupohjia muun muassa bloggareille, verkkokaupoille, yrityksille (useita toimialakohtaisia teemoja), digitaalisille sanomalehdille, valokuvaajille ja monille muille.

Mielestäni yksi parhaimmista ellei jopa paras WordPress teema on Divi koska se on todella monipuolinen ja helppokäyttöinen. Divi on oikeasti todella käyttäjäystävällinen ja monesti parempi vaihtoehto aloittelijalle kuin moni muu teema.

Toinen erittäin suosittu vaihtoehto on Elementor, joka on todella hyvä ja monipuolinen page builder teema. Elementor sopii aloittelijasta ammattilaiseen.

 

Olen luonut ostajan oppaan, jossa esittelen parhaat WordPress teemat.  Sieltä löydät myös vinkit, mitä kannattaa ottaa huomioon teeman valinnassa.

 

 

 

Child Theme – Mikä on lapsiteema?

Useimmiten ostamasi WP teeman mukana saat lapsiteeman (child theme), jota sinun tulee käyttää siinä tapauksessa, jos olet tekemässä muutoksia teeman koodiin / css-kieleen.

Valitsemalla lapsiteeman pidät huolen siitä, että kotisivusi ilme ei muutu uusien teemapäivityksien yhteydessä. Normaalisti sinun ei tarvitse käyttää lapsiteemaa, mutta mikäli haluat muokata teeman koodia, valitse Child theme.

 

Lisäosat (Plugins)

WordPressin yksi suurimmista eduista on siihen saatavat plugin –lisäosat, joita on tarjolla useita tuhansia ja niillä saat uusia toiminnallisuuksia kotisivuillesi. Plugin –lisäosia on tarjolla valtava määrä niin ilmaisia kuin maksullisia.

Ilmaisilla lisäosilla pääset tavallisesti jo hyvin alkuun.

Muista aina tarkistaa, että milloin viimeksi on pluginin kehittäjä päivittänyt lisäosaa ja mitkä ovat sen arvostelut (reviews). Näiden lisäksi kannattaa tarkistaa lisäosan yhteensopivuus valitsemasi teeman ja käyttämäsi WordPress-version kanssa.

Pluginit saattavat aiheuttaa tietoturvariskin, jos lisäosan valmistaja (kehittäjä) ei ole päivittänyt sitä pitkään aikaan tai sinä et muista päivittää asennettua lisäosaa, kun olet saanut ilmoituksen uudesta päivityksestä.

Lisäosien asennuksessa kannattaa olla tarkkana, koska nämä saattavat saada nettisivut jumiin. Hyvä nyrkkisääntö on, että tee varmuuskopio aina ennen uusien lisäosien asennusta ja sama pätee myös teema- tai järjestelmäpäivityksiä. Useimmiten lisäosien asentaminen tai muut päivitykset eivät aiheuta ongelmia, mutta tähän sopii sanonta ”better safe than  sorry” – tee varmuuskopio ihan varmuuden vuoksi, niin minimoit mahdolliset ongelmatilanteet.

Huom. Lisäosat saattavat hidastaa nettisivun toimintaa (sivut latautuvat hitaammin) ja sen takia suosittelen valitsemaan ainoastaan tarpeelliset pluginit, jotta verkkosivut avautuvat vierailijoille mahdollisimman nopeasti.

 

Vimpaimet – Widgetit (widgets)

WordPress vimpaimet (englanniksi widgets) mahdollistavat ominaisuuksien lisäämisen kotisivusi sivupalkkiin, ylä- ja alaosaan, jotka ovat sisältöalueen ulkopuolella. Näihin kohtiin voit lisätä esimerkiksi Facebook tykkäys ikonin (vimpain), kuvagallerian, kategoriat, suosituimmat artikkelit jne.

Normaalisti ostamaasi premium teemaan sisältyy vimpaimia, joita voit lisätä ja käyttää. Vimpaimet otetaan käyttöön WordPressin hallintapaneelista. Saattaa olla, että valitsemastasi teemasta et löydä toivomaasi vimpainta ja tässä tilanteessa kannattaa selvittää, löytyykö sopiva plugin -lisäosa, jolla saat toivomasi toiminnallisuuden käyttöön.

WordPress kotisivut usein kysytyt kysymykset

Kysymyksiä ja vastauksia WordPress nettisivuista

Mikäli et ole aiemmin tutustunut WordPressiin, niin sinulla on varmasti mielessä useita kysymyksiä, joihin haluat vastauksia. Tässä osiossa yritän parhaani mukaan vastata yleisiin kysymyksiin koskien WP:n käyttöä.

Askarruttaako mieltäsi jokin WordPressiin liittyvä asia, johon haluat vastauksen? Lähetä lisäkysymykset minulle sähköpostitse (”tietoa meistä” -sivulla on lomake sähköpostin lähettämistä varten).

 

Kuinka wordpress toimii, tarvitseeko webhotellin?

Kyllä tarvitset webhotellin. WordPressin otat käyttöön webhotellin hallintapaneelista.

 

 

WordPress kotisivut hinta: mitä maksaa?

WordPress kotisivut ovat ilmaiset, mutta sinulla täytyy olla oma verkkotunnus (domain) ja webhotelli, jonne asennat WordPressin sekä toivomasi WP teeman (ilmainen tai premium).

Kustannukset syntyvät näistä: webhotelli + verkkotunnus + teema (premium tai ilmainen) + lisäosat (ilmaiset tai maksulliset).

Kaikista halvimmalla pääset, kun valitset ilmaisen teeman ja mahdollisimman edullisen, mutta suorityskykyisen webhotellin. Ilmaiset teemat sopivat harrastelijoille, mutta esimerkiksi bloggareille ja yrityksille suosittelen maksullisia premium teemoja. Ilmaisia teemoja en itse ikinä käytä, koska premium versiot ovat todella paljon parempia monessa mielessä ja ne eivät oikeasti ole ollenkaan kalliita.

Hintaesimerkit (huom. suuntaa-antavia hintoja):

Halvin vaihtoehto:

Ilmainen WordPress Teema + Verkkotunnus (esim. 9 € / vuosi) + Webhotelli  (esim. 2,45 € / kk). Mikäli päädyt valitsemaan ilmaisen teeman, niin siinä tapauksessa ensimmäisen vuoden hinta on 38,40 euroa.

  • Ilmainen teema
  • Domain ja Webhotelli ostettuna domainhotellista (edullisimmat hinnat)

Parempi vaihtoehto (suosittelen)

Premium Teema (esim. 59 dollarilla teema omaksi) + Verkkotunnus (esim. 9 € / vuosi) + Webhotelli (esim. 2-30 € / kk). Ensimmäisenä vuotena maksat halvimmillaan yhteensä alle 100 euroa ja seuraavina vuosina kustannukset syntyvät ainoastaan hosting ja domain -maksuista. Eikö olekin halpaa?

 

Suositteletko tekemään kotisivut yritykselle WordPressillä?

Vastaus: Suosittelen tekemään kotisivut yritykselle WordPressillä. WP on maailman suosituin kotisivualusta, joka kertoo myös siitä, että todella monen pienen, keskisuuren ja suuren yrityksen nettisivut ovat tehty WordPressillä. WP:llä saat luotua modernit ja ammattimaiset verkkosivut, niin pienyrittäjälle, kuin suurelle pörssiyritykselle.

Siirry linkistä katsomaan laadukkaita wp teemoja, joilla teet yritykselle kotisivut.

 

Kotisivujen suunnittelu ja toteutus tilattuna nettisivufirmalta – Hinta?

Haluatko valmiiksi rakennetut ja laadukkaat kotisivut yritykselle (”avaimet käteen”)? Suomessa on joitakin ammattitaitoisia WordPressiin keskittyneitä verkkosivuja rakentavia firmoja, jotka toimittavat yritykselle nettisivut ”avaimet käteen” periaatteella. Valmiiksi suunniteltujen ja toteutettujen nettisivujen hinta riippuu omasta budjetista ja toiveista sivuston suhteen sekä tekijöiden ammattitaidosta.

Paremman tasoiset nettisivufirmat veloittavat työstään helposti jopa useita tuhansia euroja, mutta laatu on myös hintansa väärti. Pätevillä tekijöillä kotisivujen suunnittelu ja toteutus vie aikaa, joten varaudu odottamaan kuukauden tai jopa pitempään, jotta saat sivustosi valmiiksi.

Osaavat web-suunnittelijat ovat arvokkaita, mutta hyvin todennäköisesti saat rahoillesi paljon vastinetta. Tähän sopii englanninkielinen sanonta ”you’ve got to spend money to make money” eli sivustosi on tietynlainen investointi, johon sijoitat rahaa ja myöhemmin saat sijoitetulle pääomalle tuottoa.

 

Vinkki: kannattaa katsoa nettisivufirmojen omat sivut ja heidän referenssejä, joista näet kyseisten tekijöiden aiempia työnäytteitä. Niiden mukaan pystyt arvioimaan heidän ammattitaidon.

 

Ole tarkkana, koska wp-sivujen tekijöitä on paljon ja harva niistä tekee oikeasti tyylikkäitä kotisivuja. Valitettavasti usealta sivujen tekijältä tuntuu puuttuvan tyylitaju.

 

Kannattaako tehdä itse omat verkkosivut vai ulkoistanko sunnittelutyön ammattilaiselle?

Vastaus: Minun mielipiteeni on, mikäli et ole valmis maksamaan muutamaa tuhatta euroa nettisivujen suunnittelusta ja toteutuksesta, suosittelen, tee itse kotisivut.

Kuten jo aiemmin mainitsin, että kaikki kotisivujen tekijät eivät tee hyvännäköistä jälkeä.

Saman näköiset pystyt itse toteuttamaan ja mikäli sinulla on edes vähän visuaalista silmää, saat helposti itse tehtyä tyylikkäämmät sivut.

Ymmärrän hyvin, että kaikilla ei ole varaa tai halua sijoittaa suuria summia omiin web-sivuihin varsinkin, jos oma yritystoiminta on vielä pientä. Internet-sivujen tekoa kannattaa itse opetella ja samalla näet, onko sinulla tarpeeksi motivaatiota ryhtyä rakentamaan omia sivuja alusta loppuun.

Mikäli olet ostanut premium teeman ja sinulla on ongelmia sivuston toteutuksen kanssa, voit aina tarvittaessa palkata wp asiantuntijan tekemään tarvittavat muutokset.

Ilmaista apua on tarjolla tuhansien WP käyttäjien yhteisöstä ja he antavat ohjeita ongelmien ratkaisuun, mutta eivät tee sinun puolestasi muutoksia (ilmaiseksi). Valtavan kokoisesta yhteisöstä on suuri apu heille, jotka haluavat tehdä itse kotisivut.

 

Verkkokaupan perustaminen – hinta?

Vastaus: WordPress nettikaupan perustaminen on ilmaista. Verkkokauppaominaisuuden aktivoit käyttöön esimerkiksi WooCommerce plugin -lisäosalla ja se on ilmainen. WooCommerceen on tarjolla useita ilmaisia ja maksullisia plugineja, jotka tuovat uusia toiminnallisuuksia kauppaasi. Eli saat perustettua tavallisen nettikaupan ilmaiseksi, mutta mikäli haluat lisää ominaisuuksia, niin siinä tapauksessa sinun kannattaa harkita sopivan pluginin ostamista, jos et ilmaisista vaihtoehdoista sopivaa löydä.

Nettikauppoja varten on tarjolla laaja valikoima valmiiksi suunniteltuja maksullisia WooCommerce teemoja (sivupohjia), joiden avulla helposti teet ammattimaisen näköisen verkkokaupan. Suosittelen ostamaan maksullisen premium teeman, jotka ovat varta vasten suunniteltu verkkokauppoja varten.

 

WordPress kokemuksia – onko WP helppokäyttöinen ja aloittelijaystävällinen?

Suora vastaus: kyllä ja ei. Alussa WordPress saattaa tuntua vaikealta, koska sen ominaisuuksien ymmärtäminen ja niiden käytön oppiminen on hieman haasteellista.

Omalla kohdallani aloittaminen oli ärsyttävän hidastempoinen, koska teeman ostettuani ja WordPressin asennettua en osannut tehdä muuta kuin tuijottaa tietokoneen näyttöä. En tiennyt, mitä pitäisi tehdä, koska en ollut ollenkaan etsinyt tietoa, miten kyseistä ohjelmaa käytetään. Aluksi olin aivan kyllästynyt koko nettisivualustaan, mutta lopulta kaikki hyväksi muuttui ja aloin ymmärtämään paremmin, miten tämä ohjelma toimii. Huomasin nopeasti WP:n olevan monella tapaa monipuolisempi ja sen myötä parempi kuin moni muu kotisivujen teko ohjelma.

Nämä ongelmat syntyivät pelkästään siitä, kun en ollut ollenkaan tutustunut WordPressin maailmaan, vaan ajattelin ohjelman toimivan samalla tavalla kuin lähes kaikki muut nettisivuohjelmat.

Näiden pienten, mutta turhauttavien ongelmien takia päätin perustaa tämän sivuston, jotta voin auttaa muita pääsemään helpommalla WordPress ohjelman käytössä ja ominaisuuksien ymmärtämisessä 

Vinkki: Premium WordPress teemoja (themes) kannattaa vakavasti harkita, koska useimmiten niiden mukana toimitetaan asennusohje, joten teeman asentaminen ja sen toimintojen käyttöönotto sujuu helposti. Tämän lisäksi premium wp teemojen valmistajat auttavat sinua ostamasi teeman käyttöön liittyvissä ongelmatilanteissa (englannin kielellä).

Oletko täysin kokematon tietokoneiden käyttäjä ja nettisivujen tekijä? Jos olet noviisi, niin siinä tapauksessa suosittelen varaamaan hetki aikaa WordPressin opiskeluun ja verkkosivujen teon perusteisiin. Koodaamista sinun ei tarvitse osata tai opiskella, vaikka toki koodaustaidoista on hyötyä nettisivujen tekemisessä, mutta WP on alusta, joka ei edellytä kyseisten taitojen osaamista. Tarvittaessa voit palkata WP koodaajan tekemään sivustolle toivomasi muutokset.

 

Suomi – Onko WordPress suomenkielinen?

Vastaus: kyllä. WordPress on käännetty kymmenille eri kielille mukaan lukien Suomen kieli. Voit kuitenkin käyttää WP:n englanninkielistä versiota, jos se tuntuu helpommalta. WP hallintapaneeli on suomenkielinen ja tämän lisäksi he ovat luoneet suomalaisille erillisen WordPress Suomi -sivuston. Kyseistä Suomi -sivustoa et tarvitse, koska WP:n asennus ja käyttö tapahtuu webhotellin hallintapaneelin kautta.

 

Onko WordPress turvallinen?

Vastaus: kyllä ja ei. WP on turvallinen, kun huolehdit, että päivitykset (wp, teemat ja lisäosat) ovat ajan tasalla sekä sinulla on jokin tietoturvalisäosa (plugin) estämässä verkkohyökkäykset. Tietoturvariski on huomattavasti suurempi, jos laiminlyöt suositeltavat päivitykset. Katso tästä ohje, miten WordPress teeman päivitys tehdään.

 

Hakukoneoptimointi (SEO): Onko WP Hakukoneystävällinen?

Vastaus: Kyllä. WordPressillä hakukoneoptimointi on toteutettavissa suhteellisen helposti. Rajat asettavat ainoastaan sinun oma SEO -tietotaito (osaaminen). Hakukoneoptimointia varten WordPressiin on saatavana useita SEO-lisäosia, jotka huomattavasti helpottavat hakukoneoptimointia. SEO (search engine optimization) on englanninkielinen lyhenne hakukoneoptimoinnista.

 

Ovatko WordPressillä rakennetut nettisivut nopeat?

Vastaus: kyllä, WordPress on nopea. Sivuston nopeuteen pystyt itse vaikuttamaan monella eri tavalla sekä positiivisesti, että negatiivisesti.

WP julkaisujärjestelmä on tehokas, mutta kotisivujesi nopeuteen vaikuttaa muun muassa sivustosi sisältö eli oletko lisännyt esimerkiksi suurikokoisia ja korkearesoluutioisia kuvia? Kuvat vaikuttavat sivustosi nopeuteen ja WordPressiin on saatavana useita plugin -lisäosia, jotka puolestasi ratkaisevat ongelman automaattisilla kuvien optimoinneilla. Kuvien optimointi on vain yksi sivuston nopeuteen vaikuttava tekijä ja tulen myöhemmin kertomaan lisää verkkosivustosi optimointimahdollisuuksista.

 

Ovatko WordPressillä tehdyt kotisivut responsiiviset (mobiiliystävälliset)?

Vastaus: Kyllä. Nykyaikaiset WordPress teemat skaalautuvat (mukautuvat) nettiselaimen koon mukaan. Responsiivinen tarkoittaa, että verkkosivut toimivat ja näyttävät hyvältä kännykällä, tabletilla sekä tietokoneella katsottuna. Google arvostaa, että nettisivut toimivat kaikilla älylaitteilla eli ovat mobiiliystävälliset. Kotisivujen reponsiivisuudella saattaa olla suora vaikutus hakukonesijoituksiin, joten nykyään kaikkien kotisivujen tulisi olla responsiiviset.

 

Onnistuuko WP kotisivujen teko MAC tietokoneella?

Vastaus: kyllä onnistuu. WP:tä voit käyttää MAC ja PC -tietokoneilla. WP asennetaan valitsemasi webhotellin palvelimelle ja ei ole väliä kumpaa tietokonetta käytät sivustosi luomiseen.

 

Kuinka helppoa on WordPress asennus?

Vastaus: WordPress asennus on helppoa. Ensiksi sinun täytyy tilata oma verkkotunnus (domain) ja valita itsellesi sopiva webhotelli, jonka palvelimella pidät kotisivujasi.

Useat hostingpalveluita myyvät yritykset tarjoavat mahdollisuuden asentaa WordPress vain muutamalla klikkauksella heidän webhotelleihin. WP on oikeasti melko helppo asentaa. Käytän tällä hetkellä useampaa hostingpalvelua / webhotellia ja kaikissa wp:n asentaminen on onnistunut vaivatta. Tulen myöhemmin tarkemmin kertomaan WordPressin asentamisesta (sivuja päivitetään).

 

Mikä on Gutenberg editori?

Vastaus: Gutenberg on WordPress CMS julkaisujärjestelmälle kehitetty uudenlainen kotisivueditori. Idea Gutenberg editorin taustalla on tehdä WP sivujen luomisesta entistäkin helpompaa ja monipuolisempaa.

Joitakin vuosia sitten julkaistu WordPress 5.0 järjestelmäpäivitys keskittyi Gutenberg editoriin ja koko järjestelmä päivitettiin paremmin toimimaan tämän editorin kanssa. Sinun ei kuitenkaan tarvitse käyttää Gutenbergia, vaan voit käyttää muita page builderejä. Muut maksulliset premium page builderit ovat Gutenbergia parempia ja monipuolisempia. Suosittelen käyttämään premium versioita, jos haluat tehdä ammattimaiset verkkosivut yritykselle.

Mielestäni tällä hetkellä Gutenberg sopii parhaiten simppelien blogipostausten luomiseen / kirjoittamiseen, mutta koko sivustoa en vielä sillä suosittele tekevän.

 

Mikä on paras WordPress Webhotelli?

Vastaus: paras webhotelli on se, johon WordPress on helppo asentaa ja palvelin on tarpeeksi suorituskykyinen. Näiden lisäksi asiakaspalvelun tulee pystyä ja olla halukkaita auttamaan sinua ongelmatilanteissa.

Yksityishenkilöille kuten esimerkiksi bloggareille ja pienyrityksille useimmiten parhaiten sopii edullinen ratkaisu, jos sivujen kävijämäärä on vähäistä.

Aluksi saattaa olla järkevää aloittaa edullisemmalla webbihotellilla, kun sivuston sisältö ja vierailijoiden määrä on vielä vähäistä. Hyvän, edullisen ja nopean Suomalaisen webhotellin voit tilata esimerkiksi domainhotellista. Suosittelen ostamaan 3 tähden paketin, joka maksaa 2,45 euroa kuukaudessa (ensimmäinen vuosi). Mikäli olet tekemässä laajempaa sivustoa ja uskot, että kävijöitä tulee sivuillesi suurempi määrä (kuukausittain), niin silloin kannattaa tilata 4 tai 5 tähden paketti. Verkkotunnuksen voit heiltä myös tilata edullisesti, Suomalaisen fi -päätteisen verkkokunnuksen hinta on 9 € / vuosi. Domainin hinta on todennäköisesti Suomen halvin, sillä edullisempaa en ole löytänyt. Korjatkaa, jos olen väärässä.

Käy lukemassa domainhotelli kokemuksia.

Hyvä tietää: Suomalaiset webhotellit sopivat hyvin Suomen markkinoille suunnatuille sivustoille, mutta ne ovat hitaampia niille, jotka tulevat sivuillesi ulkomailta.

Palvelimen sijainti vaikuttaa verkkosivun latautumisnopeuteen eli toisin sanoen, mitä kauempana palvelin on, sitä hitaammin se toimii ellei ole CDN -käytössä (content delivery network = sisällönjakeluverkko). Suomalaiset webhotellit ovat hyviä vaihtoehtoja, koska niiden palvelimet sijaitsevat useimmiten Suomessa.

Oletko tekemässä kansainvälisiä nettisivuja ja haluat valloittaa koko maailman markkinat? Mikäli haluat, että kotisivut toimivat nopeasti ympäri maailman, mutta et kuitenkaan halua arvokasta webhotellia, niin silloin kannattaa valita esimerkiksi siteground, joka tarjoaa sinulle mahdollisuuden ottaa CDN -käyttöön. CDN on maantieteellisesti hajautettu verkko, joka koostuu mm. välityspalvelimista ja konesaleista. CDN nopeuttaa sivujen latautumisaikaa valitsemalla verkkosivujen kävijälle lähimmän palvelimen. Mikäli haluat valita Suomalaisen palveluntarjoajan, niin siinä tapauksessa kannattaa tutustua Zoner WP-Cloud WordPress hosting -palveluun.

 

Haluatteko teidän yritykselle mahdollisimman nopean, luotettavan ja turvallisen webhotellin? Mikäli hinta ei ole tärkein valintakriteeri, niin siinä tapauksessa kannattaa ehdottomasti harkita ylläpidettyä webhotellia WordPressille. Siirry linkistä sivulle, jossa esittelen muutaman huippuluokan vaihtoehdon.

 

Vinkki: Webhotellin olisi hyvä olla tehokas (nopeat palvelimet), koska se vaikuttaa sivustosi nopeuteen. Nykyään Google rankaisee hitaasti latautuvia nettisivuja huonommalla hakukonesijoituksella.

 

Mikä on webhotelli?

Vastaus: Webhotelli on internetpalveluntarjoajalta vuokrattava kotisivutilan pakettiratkaisu. Näihin webhotellipakettehin sisältyy tavallisesti kiintolevytilaa, jossa säilytät sivustosi sekä tietty määrä sähköpostitilejä. Useimmiten saat ostettua verkkotunnuksen samasta paikasta.

Sen jälkeen, kun olet hankkinut oman domainin (internetosoite) ja webhotellin, voit luoda sekä julkaista omat verkkosivustosi.

Itselleen sopivan nettihotellin valitseminen ei olekaan kaikista helpoin tehtävä, jos et tiedä, mitä tarvitset. Aluksi on fiksua aloittaa halvemmalla paketilla, koska voit milloin tahansa vaihtaa tehokkaampaan vaihtoehtoon tai toiseen hosting -palveluntarjoajaan. Tämä vinkki on suunnattu bloggaajille ja pienyrityksille.

Hosting -yrityksen valinnassa ei kannata katsoa pelkkää hintaa, koska halvin ei aina ole paras vaihtoehto. Hostingpalveuita tarjoavia yrityksiä on monia ja jokaisella on omat hyvät sekä huonot puolet.

Haluatko apua hosting / webhotellin valinnassa? Lähetä minulle sähköpostia, autan teitä parhaani mukaan. ”Tietoa meistä” sivulta löydät lomakkeen sähköpostin lähettämistä varten. Jatkan vielä sisällön päivittämistä, joten myöhemmin saat kattavamman tietopaketin nettihotellin valintaan.

Tiesitkö että, Google Chrome selain varoittaa, jos sivustolla ei ole käytössä SSL -sertifikaattia eli verkko-osoitteen etuosassa näkyvää https -kirjainyhdistelmää. Https -sivustolla on käytössä SSL -sertifikaatti ja http -sivustoilla sitä ei ole asennettu. Nykyään lähes kaikki webhotellit tarjoavat ilmaisen Let’s encrypt SSL -sertifikaatin käyttöönoton. SSL (englanniksi secure sockets layer) on suojausmenetelmä, jolla tarkoitetaan, että sivusto on turvallinen ja suojattu.

 

Mikä on verkkotunnus (domain)?

Vastaus: verkkotunnus on nettiosoite, jonka avulla sivustosi löydetään ja tunnistetaan internetissä, esimerkiksi www.wp-kotisivut.com. Kaikki nettisivut tarvitsevat oman verkkotunnuksen. Sähköpostiosoitteen saa myös kytkettyä samaan domainiin. Englanninkielinen nimi verkkotunnukselle on domain. Domainpäätteitä on on valittavissa useita ja Suomessa suosituimmat näistä ovat .fi ja .com -päätteiset.

 

Kotisivukoneet: Shopify, Wix, Weebly, Squarespace vai WordPress?

Kotisivukoneella tarkoitan maksullista nettisivujen tekoon suunniteltua ohjelmaa, johon sisältyy periaatteessa kaikki, mitä tarvitset. Useimmiten saat käyttöösi suhteellisen helppokäyttöisen drag & drop -tyylisen editorin, jolla rakennat nettisivusi ja tämän lisäksi ne ovat webhotelleja. Näitä yhdistää vaivattomuus, koska saat kaiken niin sanotusti saman katon alta. Tunnettuja kotisivukoneita ovat muun muassa Squarespace, Shopify, Wix ja Weebly. Shopify on verkkokaupan perustamiseen suunniteltu ohjelma eli se sopii parhaiten nettikauppiaille. Muut edellä mainitut ohjelmat soveltuvat paremmin kotisivujen tekemiseen, ei niinkään verkkokauppaa varten.

Hyviä puolia kotisivuohjelmissa ovat helppokäyttöisyys ja aiemmin mainittu vaivattomuus. Huonoja puolia ovat esimerkiksi korkea hinta ja se, että et omista tekemääsi verkkosivustoa. Ainoastaan ostamasi verkkotunnus (domain) on sinun omistuksessa.

Ongelma näissä palveluissa on, että ne omistavat sinun verkkosivut eli olet ainoastaan vuokralla. Suosituimmat nettisivujen luontiohjelmat ovat helppokäyttöisiä, mutta niissä on rajallinen määrä ominaisuuksia eivätkä ne ole verrattavissa WordPress alustaan, jonka muokattavuus on aivan eri tasolla sekä myös monesta muusta näkökulmasta katsottuna WP on paljon parempi.

Mikäli vertaa näiden hintaeroja, niin WordPress voittaa todennäköisesti aina, koska se on edullisempi kuin mikään muu varteenotettava kotisivujen teko-ohjelma.

Olen vuokrannut usealta kotisivukoneelta nettisivutilaa ja mikäli haluaisin siirtää sivustot muualle, niin sehän ei ole helppoa toteuttaa. Sivuston siirto ei siis onnistu, mutta tilin poistaminen on mahdollista ja silloin menetät tekemäsi nettisivut. Toisin sanoen ainoa ratkaisu on rakentaa uudet verkkosivut esimerkiksi WordPressin alustalle, jos haluaa säilyttää kyseiset kotisivut. Näistä nettisivukoneista aiheutuu minulle huomattavasti suurempia kustannuksia verrattuna WordPressiin.

Yksi asia, jossa kotisivukoneet usein voittavat WordPressin on aloittelijaystävällisyys. WP järjestelmä on monipuolisempi ja samalla myös aavistuksen monimutkaisempi, jonka toimintojen oppimiseen kuluu ainakin alkuvaiheessa hieman enemmän aikaa.

Turvallisuus on molemmissa vaihtoehdoissa hyvällä tasolla. Kotisivukoneet tekevät tietoturvapäivitykset automaattisesti, kun taas WordPressillä joudut manuaalisesti tekemään lähes kaikki päivitykset.

Minä haluan säästää rahaa ja omistaa verkkosivustoni sekä arvostan monipuolisia muokkausmahdollisuuksia, joiden avulla pystyn tekemään mahdollisimman hyvät nettisivut – minun valintani on WordPress.

Syy, miksi en maininnut kotisivukone.fi -ohjelmaa on hyvin yksinkertainen, sillä se on vanhanaikainen, jonka kehitys on jämähtänyt paikoilleen. Kotisivukone.fi ohjelmaa en tällä hetkellä suosittele, koska Fonecta ei tunnu tekevän muuta kuin rahasta nykyisiä asiakkaitaan, jotka ovat ”loukussa” sopimuksen kanssa. Se taitaa olla Fonectan tietynlainen ”lypsylehmä” (cash cow), joka aikanaan katoaa markkinoilta. Fonectalle kotisivukone.fi on varmasti kannattava bisnes, koska he todennäköisesti tienaavat suuria summia tekemättä ollenkaan tuotekehitystä. Tämä on minun henkilökohtainen kokemukseni ja mielipiteeni kotisivukone.fi -ohjelmasta.

 

WordPress.org vs. WordPress.com, miten ne eroavat toisistaan?

WordPress.org verkkosivut ovat sinun omistuksessa, kun WordPress.com sivut ”vuokraat” käyttöösi.

Kaikki eivät varmastikaan tiedä, että on olemassa kaksi eri WordPressiä eli .org ja .com -päätteiset. Tällä sivustolla käsittelen wordpress.org, koska sitä suosittelen käytettäväksi. Com -päätteinen on periaatteessa tavallinen kotisivukone, jolla saat suhteellisen helposti luotua nettisivut, mutta siinä on huomattavia rajoitteita. Tämän lisäksi .com tulee sinulle myös todennäköisesti kalliimmaksi kuin .org vaikka com -versio on periaatteessa ilmainen. Haluatko kotisivut, jossa on mahdollisuuksia vaikka mihin? Valitse wordpress.org. Se on maailman suosituin. Com ei ole lähellekään yhtä suosittu.

Alla näet näiden kahden eroja ja ominaisuuksia.

WordPress.org (kotisivut täysin sinun omistuksessa)

  • Erittäin suuri valikoima ilmaisia ja maksullisia premium teemoja (themes), joita voit muokata toiveittesi mukaan
  • Tuhansia lisäosia, joita voit vapaasti käyttää
  • Voit perustaa verkkokaupan
  • WordPress brändäys / mainos on poistettavissa sivuiltasi
  • Voit luoda yksityisiä sivuja, johon täytyy kirjautua
  • Omistat täysin omat kotisivusi ja sen sisällön (sinä valitset verkkotunnuksen, webhotellin, teeman ja lisäosat)
  • Lähes kaikki on kustomoitavissa – Sinä päätät, mitä ominaisuuksia sivuillesi haluat
  • Voit helposti tehdä kotisivuistasi hakukoneoptimoidut käyttämällä SEO-lisäosia (ilmaisia tai maksullisia)
  • Analytiikka: voit asentaa ja ottaa mm. Google Analytics -kävijäseurannan käyttöön
  • Päivitykset ja varmuuskopiot: muista pitää kaikki päivitettynä (WP, teemat ja lisäosat) tai tietoturvariski kasvaa. Varmuuskopio kannattaa ottaa säännöllisin välein.
  • Suosittelen .org -versiota kaikille mm. yritykset, bloggaajat, verkkokauppiaat jne.

WordPress.com (”vuokraat kotisivut”)

  • Ilmainen, mutta silloin näkyy WordPress mainos
  • Ilmaiseen versioon et saa omaa verkkotunnusta. Maksullisessa versiossa voit valita oman verkkotunnuksen ja poistaa wp-mainoksen
  • Rajallinen määrä teemoja, joita et pysty muokkaamaan samalla tavalla kuin wordpress.org -version teemoja
  • Ilmaiseen versioon et saa asentaa lisäosia (plugins). Maksulliseen Business -pakettiin  (25 € / kk) saat asentaa lisäosia (plugins)
  • Hinnat ovat noin 0-45 € / kk (ilmainen: 0 € / kk, Personal: 4 € / kk, Premium 8 € / kk, Business 25 € / kk, eCommerce verkkokauppa 45 € / kk).
  • Yksityisiä sivuja, jotka vaativat sisäänkirjautumisen eivät ole toteutettavissa
  • SEO-lisäosia on mahdollista asentaa ainoastaan Business-pakettiin (25 € / kk)  – ilmaiseen tai edullisempiin ei ole saatavana seo-plugineja.
  • Analytiikka: Google Analytics -kävijaseurantaa on mahdollista asentaa Premium-versioon
  • Ilmaisessa versiossa et saa lisätä sivuillesi mainoksia esim. bannerimainoksia tai vastaavia
  • Automaattiset päivitykset ja varmuuskopiot: sinun ei tarvitse huolehtia päivityksistä.
  • Oletko perustamassa yksinkertaiset ja ilmaiset kotisivut esimerkiksi henkilökohtaiselle blogillesi, johon et tarvitse mitään erikoisominaisuuksia eikä sinua wp-mainos häiritse – valitse wordpress.com

Yhteenveto WordPress Kotisivuista

  • WordPress on todella hyvä ja monipuolinen verkkosivualusta, jolla pystyt tekemään tyylikkäät ammattimaisen näköiset kotisivut kaiken kokoisille yrityksille tai omaan henkilökohtaiseen käyttöön.
  • Tuhansien WordPress teemojen valikoimasta voit valita sivuston visuaalisen ilmeen (ulkoasun) ja näiden valmiiksi suunniteltujen sivupohjien avulla pystyt helposti luomaan laadukkaat nettisivut, jotka näyttävät ammattilaisen tekemältä.
  • Kotisivujen tekoon suunniteltuja ohjelmia on tarjolla useita, mutta niistä puuttuu WordPressin muokattavuus ja monipuolisuus. Aloituskynnys saattaa tuntua hieman korkeammalta verrattuna moneen muuhun kotisivukoneeseen, mutta kärsivällisyys palkitaan, kun opit käyttämään kyseistä kotisivujen teko-ohjelmaa. WordPressillä sinulla on täysin omassa kontrollissa nettisivujen teko ja voit halutessasi lisätä uusia toiminnallisuuksia plugin –lisäosilla sekä myös esimerkiksi koodaamalla.

 

WordPress sopii täydellisesti yrityksille, bloggareille ja verkkokauppiaille sekä myös niille, jotka haluavat ilmaiset verkkosivut.

 

Mitä opimme tästä? Mikäli haluat tehdä nykyaikaiset, SEO hakukoneoptimoidut, monipuoliset ja edulliset internet-sivut lähes rajattomilla muokkausmahdollisuuksilla, jotka ovat täysin omassa omistuksessa – valitse WordPress kotisivut.

WP Kotisivut tarjoaa tietoa ja vinkkejä WordPress nettisivujen tekijälle. Esittelemme tuotteita, jotka ovat mielestämme suosittelemisen arvoisia. Osa sivuston linkeistä on affiliatelinkkejä. Mikäli teille on herännyt kysymyksiä, suosittelen ottamaan yhteyttä tietoa meistä osiosta, josta voit lähettää lomakkeen kautta meille sähköpostia.