WordPress lisäosat

Esittelen mielestäni parhaita ilmaisia ja maksullisia WordPress lisäosia. Tämän lisäksi annan vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen lisäosien asentamista sekä mistä voit etsiä hyviä vaihtoehtoja.

Lisäosat tekevät WordPress nettisivuista paremmat

 

WordPress plugins –lisäosilla mahdollistat uusien ominaisuuksien ja toimintojen käyttöönoton omalle WP sivustolle.

Kaikilla WordPress nettisivuilla on käytössä joitakin lisäosia ja kerron, mitä niistä kannattaa ensimmäiseksi asentaa.

WordPressin hallintapaneelista pääset katsomaan vaihtoehtoja ja lisäämään lisäosia kotisivuille. Ensimmäisen kerran, kun menet tutkimaan vaihtoehtoja, saatat haluta asentaa liian monta lisäosaa. Ainakin minulle tuli innostunut tunne ja teki mieli asentaa todella monta pluginia.

Tätä en kuitenkaan suosittele, koska lisäosat saattavat hidastaa sivuston toimintaa ja sivujen avautumista.

Asenna ainoastaan tarvittavat lisäosat ja poista kaikki tarpeettomat.

Uuden WordPress asennuksen yhteydessä saat monesti jo jotakin valmiiksi asennettuja lisäosia. Tarkista myös ne ja jos et niitä tarvitse, poista asennukset.

Aina, kun minä teen uuden WordPress asennuksen, asennan heti 4 ilmaista pluginia. Nämä lisäosat ovat:

  • Turvallisuus: palomuuri ja ohjelma, joka tarkistaa haittaohjelmat
  • Varmuuskopiointi
  • SEO
  • Cache

Ilmaiset lisäosat

 

Listaan suosituimmat ilmaiset lisäosat, joita suosittelen asentamaan heti, kun olet ottanut WordPressin käyttöön.

Tiesithän, että WordPressin käyttöä varten tarvitset teeman, joka määrittää sivuston ulkoasun. Mikäli et vielä ole sitä hankkinut, käy katsomassa opas, josta löydät parhaimmat WordPress teemat.

 

Vinkki: vaikka esittelen useita vaihtoehtoja, älä kuitenkaan asenna useaa samanlaista pluginia. Yksi riittää.

 

Turvallisuus

WordPress on altis verkkohyökkäyksille ja sen takia on tärkeää heti alussa asentaa tietoturvahyökkäyksiltä suojaava plugin -lisäosa. Suosituimpia lisäosia ovat Wordfence ja iThemes Security. Näissä lisäosissa on useimmiten palomuuri ja haittaohjelmaskanneri.

Mikäli sivusto vaatii erityisen hyvän suojan hakkereilta ja verkkohyökkayksiltä, niin silloin suosittelen maksullista tietoturvapalvelua. Verkkokaupat ja sivustot, jonne asiakkaat syöttävät omia luottamuksellisia tietoja ovat hyviä esimerkkejä verkkosivuista, jotka tarvitsevat tavallista paremmat turvallisuusominaisuudet.

Sucuri tarjoaa palvelun, joka suojaa, tarkistaa ja ylläpitää sivuston turvallisuuden. Maksulliseen palveluun sisältyy mm. palomuuri, jatkuva tietoturvaskannaus ja he myös korjaavat sivuston kuntoon, jos esimerkiksi hakkeri on päässyt syöttämään sivustolle haittaa tekevää koodia. Sucurilla on myös oma ilmainen lisäosa, joka on vastaavanlainen kuin aiemmin mainitut Wordfence ja iThemes Security.

Yksi hyvä ja suositeltava tapa vahvistaa oman verkkosivuston suojausta on tilata paremman tasoinen, eli laadukas webhotelli wordpress -sivuille, joka jo sisältää kyseisen tietoturvapalvelun.

 

Varmuuskopiointi

Varmuuskopiointia suosittelen kaikille, koska WordPressiin tulee jatkuvasti uusia päivityksiä ja useimmiten ne koskevat lisäosia. Teema- ja WP järjestelmäpäivityksiä julkaistaan myös aina silloin tällöin.

Ongelmia usein syntyy, kun asennat jonkin lisäosan, joka ei sovellukaan sinun WP setupin kanssa. Toinen yleinen ongelma saattaa ilmaantua, kun teet päivityksiä, joka voi johtaa siihen, että sivusto ei enää toimi normaalisti.

Suosittelen tekemään varmuuskopioinnin aina ennen päivityksiä ja uusien lisäosien asennusta.

Varmuuskopiointi pelastaa sinut monelta päänvaivalta. Varmuuskopio kannattaa tallentaa esimerkiksi omalle tietokoneelle tai vaikkapa pilvitallennuspalveluun. Suosittuja ilmaisia lisäosia varmuuskopiointia varten ovat UpDraft Plus ja All in one WP migration.

 

SEO Hakukoneoptimointi

SEO lisäosia on useita ja ne helpottavat WP sivuston hakukoneoptimointia. Suosittuja plugineja ovat Yoast ja All in one seo pack. WordPress on todella hakukoneystävällinen ja nämä SEO lisäosat helpottavat huomattavasti nettisivujen seo-optimointia.

 

Cache välimuisti

Cache lisäosa nopeuttaa nettisivujen toimintaa, eli sivut avautuvat nopeammin sivustolla vierailevalle.

Ennen kuin asennat cache -lisäosan, tarkista, mitä teidän käyttämän webhotellin tarjoaja suosittelee. Heiltä saat usein suosituksen siitä, mikä toimii heidän palvelimen kanssa parhaiten.

Cache plugineja on useita näistä suosituimpia ovat

 

Verkkokauppa

Verkkokaupan perustamista varten sinun täytyy asentaa siihen parhaiten soveltuva lisäosa ja näistä suosituin on WooCommerce lisäosa. WooCommercen aktivoimalla saat luotua verkkokaupan.

 

Kuvien optimointi

Suurin yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa sivuston nopeuteen on sivuille lisätyt kuvat. Kuvien tiedostokoko ei saa olla liian suuri tai muuten sivujen avaamisessa kestää turhan pitkään. Kaikilla ei ole käytössä esimerkiksi Photoshopin kaltaisia kuvankäsittelyohjelmia ja monesti nettisivuille lisäämäsi kuvat ovat liian raskaita, joten niiden tiedostokokoa on järkevää pienentää, ilman että laatu kärsii. WordPressiin on tarjoalla useita kuvien optimointiin kehitettyä lisäosia. Yksi suosituimmista ja parhaista kuvien optimointi- / pakkausohjelmista on Shortpixel. Sitä voi käyttää ilmaiseksi. Ilmaisversiolla voit optimoida 100 kuvaa kuukaudessa. Mikäli sivustolla on huomattava määrä kuvia, niin silloin kannattaa tilata sen maksullinen versio, joka ei ole erityisen kallis. Halvin maksullinen versio on maksaa 4,99 dollaria per kuukausi ja siihen sisältyy 5000 kuvan optimointi (kuukaudessa). Voit myös valita kertamaksun, joka maksaa 9,99 dollaria ja sillä voit optimoida 10 000 kuvaa.

Vinkki: tietyissä cache-lisäosissa on valmiiksi ominaisuus, jolla voit pakata kuvat pienempään muotoon. Tarkista, että löytyykö käyttämästäsi välimuisti-lisäosasta kuvien optimointiominaisuus ja jos sellainen löytyy, et tarvitse mitään muuta kuvien optimointiohjelmaa (lisäosaa). Tässäkin tapauksessa yksi plugari riittää hoitamaan optimoinnin. Useamman samanlaisen lisäosan käyttäminen saattaa johtaa ongelmiin.

 

Page builder

Useiden teemojen mukana saat page builder -editorin, joka tekee nettisivujen tekmisestä visuaalisesti miellyttävämpää ja sen myötä helpompaa. Yksi erittäin hyvä, helppokäyttöinen ja suosittu page builder -lisäosa on Elementor. Elementorista on tarjolla ilmainen ja maksullinen versio. Mikäli olet tosissasi tekemässä verkkosivut vaikkapa yritykselle, niin suosittelen valitsemaan maksullisen Elementor Pro -version, koska se on huomattavasti monipuolisempi page builder, verrattuna ilmaisen versioon. Tällä hetkellä mielestäni kaksi markkinoiden parasta page builder- editoria ovat elementor ja divi.

 

Muista tarkistaa, milloin viimeksi lisäosa on päivitetty!

WordPressiin on tarjolla tuhansia lisäosia ja joskus niiden kehittäjät ovat saattaneet lopettaa pluginin päivittämisen. En suosittele asentamaan pluginia, jota ei ole pitkään aikaan päivitetty. 

Syy miksi en suosittele on hyvin selkeä, koska vanhentunut lisäosa saattaa mahdollistaa hakkereille pääsyn sivustolle. Eli he saattavat syöttää haittaa tekevän koodin, joka johtaa kaikenlaisiin ongelmiin.

Lue lisäosien arvostelut!

Lähes kaikista lisäosista löydät käyttäjien kirjoittamia arvosteluja. Niitä lukemalla saat hyvän kuvan pluginin toimivuudesta ja luotettavuudesta.

Maksulliset lisäosat

 

WordPressiin on tarjolla huomattava määrä maksullisia lisäosia. Useimmiten pärjäät hyvin ilmaisilla lisäosilla, mutta joskus herää tarve saada uusia toimintoja tai ominaisuuksia sivustolle ja silloin hyvä tarkistaa, mitä maksullisia lisäosia on saatavilla. Maksulliset lisäosat ovat usein turvallisempia ja käyttövarmempia kuin ilmaiset. Syy tähän on, että lisäosien valmistajat tekevät niillä bisnestä. Kehittäjät pitävät huolen siitä, että premium plugarit pysyvät käyttökelpoisina ja turvallisina vuodesta toiseen. Tämän lisäksi saat valmistajalta apua, jos lisäosa ei toimi toivotulla tavalla. Asiakaspalvelu auttaa ratkaisemaan ongelmatilanteet.

 

Gravity forms -lomake

Yksi suosituimmista premium WordPress lisäosista on Gravity forms -lomakkeet. Kyseinen lisäosa on todella monipuolinen, joka on helposti muokattavissa omiin tarpeisiin parhaiten sopivaksi. Sillä voit luoda yhteydenottolomakkeet, laskurit sekä paljon muuta. Tämän lisäksi voit integroida Gravity formsin toimimaan monien ohjelmien kanssa (esim. MailChimp -sähköpostimarkkinointiohjelma). Lomake-lisäosan edullisin hinta on 59 dollaria vuodessa (yhdelle sivustolle). Heidän sivustolla voit myös kokeilla ilmaista demo-versiota, niin saat paremman kuvan lisäosan toiminnallisuuksista.

 

Envato -lisäosakauppa

Envato on markkinapaikka, josta voit ostaa lisäosia. Tuhansien lisäosien valikoimasta löydät aivan varmasti hyviä vaihtoehtoja. Suosittelen tutustumaan Envaton valikoimaan, niin löydät teille parhaiten sopivat lisäosat. Katso täältä envaton suosituimmat maksulliset WordPress lisäosat.

 

Yithemes – WooCommerce lisäosat

WooCommerce verkkokauppiailla on erinomaiset ajat, kun on tarjolla erittäin paljon hyviä lisäosia. Yithemes tarjoaa suuren valikoiman (yli 100) lisäosia WooCommerce verkkokauppaa varten. Suosittelen tutustumaan heidän plugareihin, mikäli teillä on verkkokauppa jo olemassa tai suunnitteilla. Sieltä löydät hyvin todennäköisesti teidän verkkokauppaan parhaat lisäosat. Yithemesilta ostetuille lisäosille saat 30 päivän tyytyväisyystakuun, eli saat rahat takaisin, mikäli plugari ei jostain syystä ole toimi toivotulla tavalla.

 

Haluatko tietää lisää WordPressistä? Lue lisää

Tämän oppaan tarjoaa sinulle WP Kotisivut

 

 

WP Kotisivut tarjoaa tietoa ja vinkkejä WordPress nettisivujen tekijälle. Esittelemme tuotteita, jotka ovat mielestämme suosittelemisen arvoisia. Osa sivuston linkeistä on affiliatelinkkejä. Mikäli teille on herännyt kysymyksiä, suosittelen ottamaan yhteyttä tietoa meistä osiosta, josta voit lähettää lomakkeen kautta meille sähköpostia.