Parhaat WordPress lisäosat 2024

2024 vuoden parhaat WordPress lisäosat! Esittelen yli 40 suosittua, mielestäni parasta ilmaista ja maksullista (premium) WordPress-lisäosaa kotisivuille, blogiin sekä WooCommerce verkkokauppaan. Tämän lisäksi annan vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen WP lisäosien asentamista sekä mistä voit etsiä hyviä vaihtoehtoja. Täältä löydät myös ohjeet lisäosan käyttöönottoon, päivittämiseen ja vinkit mahdollisten ongelmatilanteiden korjaamiseen.

Mikä on WordPress lisäosa? 

WordPress lisäosa on laajennus, joka mahdollistaa uusien ominaisuuksien ja toimintojen käyttöönoton omalle WP sivustolle. Lisäosat tekevät WordPress nettisivuista paremmat.

Lisäosat ovat koodattu PHP-ohjelmointikielellä ja ne integroituvat hyvin WordPress alustan kanssa. Lisäosien käyttö on suosittua siksi, koska se poistaa koodaamisen tarpeen. Eli sinun ei tarvitse osata koodata, vaan voit käyttää lisäosaa toiminnallisuuden lisäämiseen. WordPressiin on saatavilla tuhansia ilmaisia ja maksullisia lisäosia. Osa niistä ovat parempia ja luotettavampia, kuin toiset. Tästä syystä ihan jokaista lisäosaa ei kannata asentaa ennen, kuin olet selvittänyt sen luotettavuuden, yhteensopivuuden ja toimivuuden sinun WordPress-verkkosivuston kanssa. Lisäosat ovat englanniksi plugins.

Kaikilla WordPress nettisivuilla on käytössä joitakin lisäosia ja kerron, mitä niistä kannattaa ensimmäiseksi asentaa.

WordPressin hallintapaneelista pääset katsomaan vaihtoehtoja ilmaisista lisäosista. Hallintapaneelin kautta onnistuu lisäosan asentaminen, käyttöönotto ja päivitys.

 

 

Vinkit ilmaisten lisäosien valintaan

Ensimmäisen kerran, kun menet tutkimaan vaihtoehtoja, saatat haluta asentaa liian monta lisäosaa. Ainakin minulle tuli innostunut tunne ja teki mieli asentaa todella monta pluginia.

Tätä en kuitenkaan suosittele, koska lisäosat saattavat hidastaa sivuston toimintaa ja sivujen avautumista.

 

Muista tarkistaa, milloin viimeksi lisäosa on päivitetty!

WordPressiin löytyy tuhansia lisäosia ja joskus niiden kehittäjät ovat saattaneet lopettaa pluginin päivittämisen. En suosittele asentamaan pluginia, jota ei ole pitkään aikaan päivitetty.

Syy miksi en suosittele on hyvin selkeä, koska vanhentunut lisäosa saattaa mahdollistaa hakkereille pääsyn sivustolle. Eli he saattavat syöttää haittaa tekevän koodin, joka johtaa kaikenlaisiin ongelmiin.

 

Lue lisäosien arvostelut!

Lähes kaikista lisäosista löydät käyttäjien kirjoittamia arvosteluja. Niitä lukemalla saat hyvän kuvan pluginin toimivuudesta ja luotettavuudesta. Suosittelen välttämään sellaisia plugineja, jotka ovat saaneet käyttäjiltä huonoja arvosteluja.

 

Asenna ainoastaan tarvittavat lisäosat ja poista kaikki tarpeettomat!

Uuden WordPress asennuksen yhteydessä saat monesti jo jotakin valmiiksi asennettuja lisäosia. Tarkista myös ne ja jos et niitä tarvitse, poista asennukset.

Älä jätä WP-hallintapaneelin lisäosaosioon asennettuja, mutta käyttämättömiä lisäosia. Ne pitää poistaa kokonaan, jos et käytä sitä. Asennetut, mutta käytöstä poistetut lisäosat aiheuttavat tietoturvariskin, jos niitä ei ole pitkään aikaan päivitetty. Vanhentuneet lisäosat avaavat hakkereille pääsyn verkkosivustollesi. Tämän lisäksi turhat asennukset hidastavat sivuston toimintaa.

Aina, kun minä teen uuden WordPress asennuksen, asennan heti neljä (4) pluginia. Nämä lisäosat ovat:

 • Turvallisuus: palomuuri ja ohjelma, joka tarkistaa haittaohjelmat
 • Varmuuskopiointi
 • SEO
 • Cache – välimuisti

 

 

Maksulliset lisäosat tarjoavat parempia ominaisuuksia

WordPressiin on tarjolla huomattava määrä maksullisia lisäosia. Useimmiten pärjäät hyvin ilmaisilla lisäosilla, mutta joskus herää tarve saada uusia toimintoja tai ominaisuuksia sivustolle ja silloin hyvä tarkistaa, mitä maksullisia lisäosia on saatavilla. Maksulliset lisäosat ovat usein turvallisempia, käyttövarmempia ja ominaisuuksiltaan parempia, kuin ilmaiset. Syy tähän on, että lisäosien valmistajat tekevät niillä bisnestä. Kehittäjät pitävät huolen siitä, että premium plugarit pysyvät käyttökelpoisina ja turvallisina vuodesta toiseen. Tämän lisäksi saat valmistajalta apua, jos lisäosa ei toimi toivotulla tavalla. Asiakaspalvelu auttaa ratkaisemaan ongelmatilanteet.

 

parhaat wordpress lisäosat

Suosituimmat ja parhaat WordPress-lisäosat

Listaan suosittuja, hyväksi todettuja ja mielestäni parhaita lisäosia, joita suosittelen asentamaan WordPress-sivustolle.

Tiesithän, että WordPressin käyttöä varten tarvitset teeman, joka määrittää sivuston ulkoasun. Mikäli et vielä ole sitä hankkinut, käy katsomassa opas, josta löydät parhaimmat WordPress teemat.

 

Vinkki: vaikka esittelen useita vaihtoehtoja lisäosista, älä kuitenkaan asenna montaa samanlaista pluginia. Useimmiten yksi riittää.

 

Turvallisuus lisäosat

WordPress on altis verkkohyökkäyksille ja sen takia on tärkeää heti alussa asentaa tietoturvahyökkäyksiltä suojaava plugin -lisäosa. Suosituimpia lisäosia ovat Wordfence ja Solid WP Security. Näissä lisäosissa on useimmiten palomuuri ja haittaohjelmaskanneri. Molemmista näistä löytyy ilmainen ja premium versio.

Mikäli sivusto vaatii erityisen hyvän suojan hakkereilta ja verkkohyökkayksiltä, niin silloin suosittelen maksullista tietoturvapalvelua. Verkkokaupat ja sivustot, jonne asiakkaat syöttävät omia luottamuksellisia tietoja ovat hyviä esimerkkejä verkkosivuista, jotka tarvitsevat tavallista paremmat turvallisuusominaisuudet.

Sucuri tarjoaa palvelun, joka suojaa, tarkistaa ja ylläpitää sivuston turvallisuuden. Maksulliseen palveluun sisältyy mm. palomuuri, jatkuva tietoturvaskannaus ja he myös korjaavat sivuston kuntoon, jos esimerkiksi hakkeri on päässyt syöttämään sivustolle haittaa tekevää koodia. Sucurilla on myös oma ilmainen lisäosa, joka on vastaavanlainen kuin aiemmin mainitut Wordfence ja iThemes Security.

Yksi suositeltava ja todennäköisesti paras tapa vahvistaa oman verkkosivuston suojaustasoa on tilata paremman tasoinen, laadukas WordPress optimoitu webhotelli, joka sisältää tietoturvapalvelun palvelintasolla.

Yksi suosittu premium tason hostingpalvelu on WP Engine. Heillä on tasokkaat, nopeat palvelimet ja hyvä turvallisuus.

 

 

Varmuuskopiointi lisäosat

Varmuuskopiointia suosittelen kaikille, koska WordPressiin tulee jatkuvasti uusia päivityksiä ja useimmiten ne koskevat lisäosia. Teema- ja WP järjestelmäpäivityksiä julkaistaan myös aina silloin tällöin.

Ongelmia usein syntyy, kun asennat jonkin lisäosan, joka ei sovellukaan sinun WP setupin kanssa. Toinen yleinen ongelma saattaa ilmaantua, kun teet päivityksiä, joka voi johtaa siihen, että sivusto ei enää toimi normaalisti.

Suosittelen tekemään varmuuskopioinnin aina ennen päivityksiä ja uusien lisäosien asennusta.

Varmuuskopiointi pelastaa sinut monelta päänvaivalta. Varmuuskopio kannattaa tallentaa esimerkiksi omalle tietokoneelle tai vaikkapa pilvitallennuspalveluun. Suosittu ilmainen lisäosia varmuuskopiointia varten on All in one WP migration. Siitä on saatavana premium (maksullinen) ja ilmainen versio. BlogVault on maksullinen lisäosa sivuston varmuuskopiointiin. BlogVaultissa on myös monia muita hyviä käytännöllisiä ominaisuuksia. Yrityksille ja WooCommerce verkkokaupoille BlogVault saattaa olla järkevämpi vaihtoehto näistä kahdesta. Tutustu molempiin ja päätä itse, mikä sinulle sopii paremmin.

 

 

SEO Hakukoneoptimointi lisäosat

SEO lisäosia on useita ja ne helpottavat WP sivuston hakukoneoptimointia. Suosittuja plugineja ovat Yoast SEO ja All in one seo pack. WordPress on todella hakukoneystävällinen ja nämä SEO lisäosat helpottavat huomattavasti nettisivujen seo-optimointia. Nämä ovat ilmaisia SEO-lisäosia (freemium). 

 

RankMath on jo jonkin aikaa sitten tullut suosituksi. RankMath vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta SEO-lisäosalta, jota itse olen käyttänyt muutamalla verkkosivustolla. Tästä on saatavana ilmainen ja maksullinen versio.

 

Squirrly SEO wordpress lisäosa on varteenotettava vaihtoehto, josta on saatavana ilmainen ja tasokkaampi maksullinen versio.

 

 

SEOPress

SEOPress on freemium SEO-lisäosa, jota voit käyttää ilmaiseksi, mutta 39 dollarin vuosihinnalla saat käyttöösi kaikki parhaat ominaisuudet. Maksullinen versio tarjoaa erinomaiset työkalut verkkosivujen ja verkkokaupan hakukoneoptimointiin. SEOpress on ehdottomasti yksi markkinoiden parhaista maksullisista SEO-lisäosista, johon kannattaa tutustua. Monipuolisten ominaisuuksien lisäksi se ei hidasta verkkosivuston latautumisnopeutta. Yoast on esimerkiksi tunnettu siitä, että se on melko ”raskas”, joka  hieman hidastaa sivuston nopeutta.

 

 

Cache välimuisti lisäosat

Cache eli välimuistin lisäosa nopeuttaa nettisivujen toimintaa, eli sivut avautuvat nopeammin sivustolla vierailevalle.

Ennen kuin asennat cache -lisäosan, tarkista, mitä teidän käyttämän webhotellin tarjoaja suosittelee. Heiltä saat usein suosituksen siitä, mikä toimii heidän palvelimen kanssa parhaiten. Tietyissä webhotelleissa on jo valmiiksi asennettuna cache-lisäosa. Eli kun otat WordPressin käyttöön, niin WP-hallintapaneelista löydät jonkun esiasennetun välimuistilisäosan. Siinä tapauksessa kannattaa käyttää sitä lisäosaa, koska se todennäköisesti toimii parhaiten kyseisen webhotellin palvelimen kanssa.

Esimerkkinä voidaan mainita domainhotelli, jossa on esiasennettuna litespeed cache lisäosa, joka on yhteensopiva ainoastaan heidän käyttämän litespeed palvelimen kanssa. Litespeed cache on erinomainen välimuistilisäosa, jossa on monia todella hyviä ominaisuuksia perustoimintojen lisäksi, kuten esimerkiksi kuvien optimointi, lazy load jne.

Vinkki: jos teet muutoksia välimuistilisäosan asetuksiin, niin tarkista aina jokaisen muutoksen jälkeen, miltä nettisivut näyttävät. Cache plugari saattaa aiheuttaa ei-toivottuja muutoksia sivuston visuaaliseen ilmeeseen. Jos ongelmia ilmenee, niin palauta säädöt yksitellen takaisin aiempiin asetuksiin. Tee yksi muutos kerralla ja sen jälkeen tarkista sivustosi ulkonäkö. Näin tiedät, mikä aiheutti ongelman.

Cache plugineja on useita näistä suosituimpia ovat

 

 

WP Rocket on mahdollisesti paras cache-lisäosa (maksullinen)

WP Rocket on yksi markkinoiden suosituimmista ja parhaista lisäosista, joilla voit nopeuttaa sivuston latautumisnopeutta. Kyseinen välimuisti-plugin tarjoaa erittäin monipuoliset ominaisuudet ja niiden säätömahdollisuudet. WP Rocket lisäosaa on kehuttu todella paljon. WP Rocketin hallintapaneeli on selkeä ja helppokäyttöinen, joten se sopii hyvin aloittelijoille sekä myös kokeneille WP asiantuntijoille. Mikäli haluat helpon ja tehokkaan tavan parantaa sivuston nopeutta, tutustu tähän lisäosaan. Hinta yhdelle sivustolle on 49 $ / vuodessa. He tarjoavat 14 päivän tyytyväisyystakuun, eli voit perua kaupan 2 viikon sisällä, mikäli et jostain syystä halua käyttää sitä sivustollasi.

 

 

Perfmatters – tehokas lisäosa sivuston nopeuden optimointiin (maksullinen)

Perfmatters lisäosa tarjoaa useita ominaisuuksia, joilla voit huomattavasti nopeuttaa verkkosivuston latautumisaikaa ja pienentää sivuston tiedostokokoa. Se on helppokäyttöinen ja siitä löytyy hyvät käyttöohjeet. Perfmattersillä voit esimerkiksi poistaa scriptien lataamista tietyillä sivuilla. Esimerkiksi suosittu Contact Form 7 lomake lisäosa lisää scriptin jokaiselle sivulle, vaikka sitä ei käytettäisi kaikilla sivuilla. Tämä tekee sivusta hitaamman. Perfmattersilla voit estää tämän ja näin saavutat sivujen nopeamman latausajan. Tästä ei valitettavasti ole tarjolla ilmaista versiota, mutta maksullinen premium lisäosa on suhteellisen edullinen ratkaisu sivuston nopeuden optimointiin. Hinta yhdelle nettisivustolle on 24,95 $ / vuosi. Eräät WordPress-spesialistit ovat saaneet parannettua nettisivujen latausnopeutta loistavin tuloksin, käyttämällä WP Rocketin ja Perfmattersin kombinaatiota. Sinun ei tarvitse ostaa WP rocketia käyttääksesi Perfmattersia.

 

 

Verkkokauppa – WooCommerce

Verkkokaupan perustamista varten sinun täytyy asentaa siihen parhaiten soveltuva lisäosa ja näistä suosituin on WooCommerce lisäosa. WooCommercen aktivoimalla saat luotua verkkokaupan.

 

WooCommerce maksutavat

Sinun täytyy ottaa maksutavat käyttöön, jotta voit ryhtyä tekemään kauppaa WooCommerce verkkokaupalla. WooCommerce maksutavat pystyt ottamaan käyttöön, kun teet sopimuksen verkkokaupan maksupalveluja tarjoavan yrityksen kanssa. Verkkokaupan maksupalveluja tarjoavia yrityksiä ovat esimerkiksi Paytrail, Bambora, Checkout Finland, Klarna, Visma Pay ja monia muita.

 

 

Yithemes – WooCommerce lisäosat (freemium / premium)

WooCommerce verkkokauppiailla on erinomaiset ajat, kun on tarjolla erittäin paljon hyviä lisäosia. Yithemes tarjoaa suuren valikoiman (yli 100) lisäosia WooCommerce verkkokauppaa varten. Suosittelen tutustumaan heidän plugareihin, mikäli teillä on verkkokauppa jo olemassa tai suunnitteilla. Sieltä löydät hyvin todennäköisesti teidän verkkokauppaan parhaat lisäosat. Yithemesilta ostetuille lisäosille saat 30 päivän tyytyväisyystakuun, eli saat rahat takaisin, mikäli plugari ei jostain syystä ole toimi toivotulla tavalla.

 

 

GDPR-lisäosa

EU -henkilötietojen tietosuoja-asetusta aloitettiin soveltamaan vuonna 2018, joka englanniksi tarkoittaa General Data Protection Regulation / GDPR. Evästeitä käyttävien verkkosivustojen tulee ilmoittaa sivulle tulijalle, että hyväksyykö hän evästeet vai ei. Tätä varten on tehty GDPR-lisäosia.

Tässä on muutama vaihtoehto GDPR-lisäosista, joita voit käyttää ilmaiseksi (freemium).

 

 

Google Analytics kävijäseuranta lisäosa

Google Analytics kävijäseurantaan on tarjolla useita maksullisia sekä ilmaisia lisäosia, joilla saat lisättyä seurantakoodin sivustolle. Tietyt plugarit tarjoavat parempia ominaisuuksia ja näyttävät kävijäseurannan tiedot suoraan WP hallintapaneelissa. Kaikki eivät tarvitse monipuolisia ominaisuuksia, vaan heille riittää pelkän seurantakoodin lisääminen WordPressiin ja dataa voidaan tutkia Google Analyticsin omassa kävijäseurantaohjelmassa. GA Google Analytics on suosittu ilmainen lisäosa analytiikan seurantaan, jota jo käyttää yli 400 000 WP-verkkosivustoa. Voit toki valita jonkun muun analytics-lisäosan, mutta tämä on yksi varteenotettava vaihtoehto.

Google on kehittänyt myös oman ilmaisen lisäosan, johon voit syöttää Analytics, Search Console ja muut seurantatyökalujen seurantakoodit. Site kit by Google on lisäosan nimi. Muita ominaisuuksia: Tag manager, Page speed insights, Adsense jne.

 

 

Analytify Google Analytics kävijätilastot: nettisivut ja verkkokauppa

Analytify on freemium Google Analytics -lisäosa, jota on mahdollista käyttää ilmaiseksi. Analytify-lisäosaa käyttämällä näet kävijätilastot suoraan WordPress hallintapaneelissa. Ilmaisversio on rajoitettu ominaisuuksiltaan. Parempia ominaisuuksia haluavat voivat ostaa premium-pluginin. Premium-lisäosa tuo paljon lisäominaisuuksia ja mm. tukee verkkokaupan analytiikkaa.

 

 

Kuvien optimointi – Shortpixel

Suurin yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa sivuston nopeuteen on sivuille lisätyt kuvat. Kuvien tiedostokoko ei saa olla liian suuri tai muuten sivujen avaamisessa kestää turhan pitkään. Kaikilla ei ole käytössä esimerkiksi Photoshopin kaltaisia kuvankäsittelyohjelmia ja monesti nettisivuille lisäämäsi kuvat ovat liian raskaita, joten niiden tiedostokokoa on järkevää pienentää, ilman että laatu kärsii. WordPressiin on tarjoalla useita kuvien optimointiin kehitettyä lisäosia. Yksi suosituimmista ja parhaista kuvien optimointi- / pakkausohjelmista on Shortpixel. Sitä voi käyttää ilmaiseksi. Ilmaisversiolla voit optimoida 100 kuvaa kuukaudessa. Mikäli sivustolla on huomattava määrä kuvia, niin silloin kannattaa tilata sen maksullinen versio, joka on hinnaltaan melko edullinen. Halvin versio on maksaa 4,99 dollaria / kuukausi ja siihen sisältyy 5000 kuvan optimointi (kuukaudessa). Voit myös valita kertamaksun, joka maksaa 9,99 dollaria ja sillä voit optimoida 10 000 kuvaa.

Vinkki: tietyissä cache-lisäosissa on valmiiksi ominaisuus, jolla voit pakata kuvat pienempään muotoon. Tarkista, että löytyykö käyttämästäsi välimuisti-lisäosasta kuvien optimointiominaisuus ja jos sellainen löytyy, et tarvitse mitään muuta kuvien optimointiohjelmaa (lisäosaa). Tässäkin tapauksessa yksi plugari riittää hoitamaan optimoinnin. Useamman samanlaisen lisäosan käyttäminen saattaa johtaa ongelmiin.

 

 

Page builder sivurakentaja

Useiden teemojen mukana saat page builder -editorin / sivurakentajan, joka tekee nettisivujen tekemisestä helpompaa ja visuaalisesti miellyttävämpää. Yksi erittäin hyvä, helppokäyttöinen ja suosittu page builder -lisäosa on Elementor. Elementorista on tarjolla ilmainen ja maksullinen versio. Mikäli olet tosissasi tekemässä verkkosivut vaikkapa yritykselle, niin suosittelen valitsemaan maksullisen Elementor Pro -version, koska se on huomattavasti monipuolisempi page builder, verrattuna ilmaisen versioon. Tällä hetkellä mielestäni kaksi markkinoiden parasta page builder- editoria ovat elementor ja divi.

Gravity forms lomakkeet – Paras lisäosa lomakkeiden tekoon (maksullinen)

Yksi suosituimmista premium WordPress lisäosista on Gravity forms -lomakkeet. Kyseinen lisäosa on todella monipuolinen, joka on helposti muokattavissa omiin tarpeisiin parhaiten sopivaksi. Sillä voit luoda yhteydenottolomakkeet, laskurit sekä paljon muuta. Tämän lisäksi voit integroida Gravity formsin toimimaan monien ohjelmien kanssa (esim. MailChimp -sähköpostimarkkinointiohjelma). Lomake-lisäosan edullisin hinta on 59 dollaria vuodessa (yhdelle sivustolle). Heidän sivustolla voit myös kokeilla ilmaista demo-versiota, niin saat paremman kuvan lisäosan toiminnallisuuksista.

 

 

Contact form 7 yhteydenottolomake & kyselylomake (ilmainen)

Contact form 7 on suosittu ilmainen WordPress yhteydenottolomake ja kyselylomake, jonka saat aktivoitua, kun asennat lisäosan WP hallintapaneelista. Tämä lisäosa on todella simppeli, eikä se tarjoa yhtä hyviä ja monipuolisia ominaisuuksia, kuin Gravity forms -lomakelisäosa. Contact Form 7 lomake sopii hyvin omalle harrastesivustolle, mutta yritysten kannattaa harkita Gravity formsia tai vastaavaa tasokasta lisäosaa.

 

 

Taulukko lisäosa – Ninja Tables (freemium)

WordPressiin löytyy useita lisäosia, joilla pystyt luomaan taulukkoja. Ninja Tables on yksi suosittu taulukko-lisäosa, jolla voi luoda monenlaisia taulukoita. Kuten monesta muustakin lisäosasta, niin tästä löytyy kaksi versiota, ilmainen ja maksullinen. Ilmainen plugari on suhteellisen monipuolinen, mutta kaikille senkään ominaisuudet eivät ole riittäviä, joten siinä tapauksessa kannattaa tutustua Ninja Tables Pro -versioon.

 

 

Envato -lisäosakauppa

Envato on markkinapaikka, josta voit ostaa lisäosia. Tuhansien lisäosien valikoimasta löydät aivan varmasti hyviä vaihtoehtoja. Suosittelen tutustumaan Envaton valikoimaan, niin löydät teille parhaiten sopivat lisäosat. Katso täältä envaton suosituimmat maksulliset WordPress lisäosat.

 

 

Bookly ajanvarauskalenteri

Bookly ajanvarauskalenteri lisäosan avulla voit helposti luoda WordPress verkkosivustolle käyttäjäystävällisen ajanvarauskalenterin. Bookly sopii erinomaisesti esimerkiksi kampaamon, hierojan, fysioterapeutin, ravintolan, PT-valmentajan, autokorjaamon ja monen muun yrityksen ajanvarauskalenteriksi. Asiakas voi helposti varata vapaan ajan ja saa myös muistutuksen varatusta ajasta, jotta paremmin muistaa sovitun tapaamisen ajankohdan. Yrityksen tarjoamamat palvelut on helpoo jakaa eri kategorioihin. Bookly on kätevä ajanvarauslisäosa, jota voidaan käyttää useilla toimialoilla. Bookly lisäosa maksaa 89 dollaria.

 

 

Kalenteri lisäosa – Setmore ajanvarauskalenteri (freemium)

Anna asiakkaillesi mahdollisuus varata aika suoraan nettisivuilta kalenteri-lisäosaa käyttäen. Ajanvarauskalenterin voit upottaa suoraan WordPress nettisivuille asentamalla Setmore kalenterin lisäosan. Setmoren varausjärjestelmää voit käyttää ilmaiseksi, jos kyseessä on pienyritys. Setmoren varauskalenteri ilmoittaa sinulle ajanvarauksesta sähköpostitse.

 

 

Appointment Booking Calendar – ajanvarauskalenteri lisäosa (freemium)

Omiin tarpeisiin sopivan ajanvarauskalenterin löytäminen saattaa joskus olla haastavaa, joten esittelen pikaisesti yhden toisen ajanvarauskalenterin WordPressille. Lisäosan nimi on Appointment Booking Calendar for WordPress. Kyseinen varauskalenteri on helppokäyttöinen, jonka asetusten säätämiseen ei mene koko päivää. Plugarin voit säätää siten, että asiakas pystyy itse valitsemaan varausajan keston. Pro-versiota kannattaa harkita mm. silloin, jos haluat, että asiakas maksaa samalla, kun tekee ajanvarauksen. Käy tutustumassa siihen ja päätä itse onko se sinun tarpeisiin sopiva lisäosa ajanvarauksien tekemiseen.

 

 

Sosiaalisen median jakopainikkeet – Mashshare (freemium)

MashShare on hyvä sosiaalisen media jakopainikkeiden lisäosa, joka ei hidasta sivustosi toimintaa. Jakopainikkeet mahdollistavat avoinna olevan sivun jakamisen sosiaalisessa mediassa. Ilmaisen lisäosan mukana saat Facebook ja Twitter jakonapit. Jakonappien vieressä näkyy, kuinka monta kertaa sivu on jaettu sosiaalisessa mediassa. Premium Mashshare plugin tarjoaa lisää sosiaalisen median kanavien jakopainikkeita kuten esimerkiksi Linkedin, Pinterest ja Youtube-videot sekä monia muita ominaisuuksia.

Facebook feed kotisivuille WP-lisäosan avulla – Smash Balloon

Smash Balloon Social Post Feed -ilmaisella lisäosalla saat upotettua Facebook-postaukset kotisivuille. Postaukset näkyvät suoraan verkkosivuillasi. Tästä on saatavilla maksullinen pro-versio, joka tuo mukanaan muun muassa seuraavia ominaisuuksia: näytä kuvat, videot, tykkäyksien määrät, reaktiot ja kommentit sekä paljon muuta.

 

 

Lisäosa lapsiteeman tekemiseen – Child theme configurator

Lapsiteema on tarpeellinen silloin, kun teet muutoksia teeman koodiin ja CSS-kieleen tai muuten seuraavassa teemapäivityksessä tekemäsi koodin muokkaukset katoavat. Mikäli olet jo rakentanut nettisivut, mutta lapsiteeman teko unohtui – ei hätää, sillä Child Theme Configurator -lisäosalla pystyt tekemään teemastasi lapsiteeman. Lisäosan pitäisi toimia kaikilla teemoilla. Lapsiteema pysyy aktivoituna, vaikka poistaisit lisäosan käytöstä.

 

 

Verkkokurssin tekeminen (verkkovalmennus) – Lifter LMS lisäosa (maksullinen)

Tiesitkö, että WordPress on myös hyvä verkkokurssi alusta? Verkkokurssin tekeminen WordPress alustalla käy helposti Lifter LMS lisäosaa käyttäen. Netissä tapahtuvien koulutusten, verkkovalmennusten sekä verkkokurssien tekeminen on kasvattanut suosiotaan ja moni on luonut verkkokursseja käyttämällä Lifter LMS lisäosaa. Verkkokurssin rakentaminen on helppoa Lifter LMS lisäosalla, jopa aloittelijat osaavat perustaa oman verkkovalmennuskurssin Lifterillä. Lifter tarjoaa monipuoliset työkalut kurssin ja verkkovalmennuksen luomiseen. Siihen sisältyy helppokäyttöinen ”drag & drop” editori, jolla verkkokurssin suunnittelu ja toteuttaminen käy vaivattomasti. Lifter LMS on yhdistettävissä WooCommerce-verkkokauppaan, jolloin voit myydä verkkokursseja asiakkaillesi. Verkkokurssin maksun asiakkaasi voi suorittaa WooCommerce verkkokaupassa esimerkiksi Paytrail tai Bambora maksupalveluiden kautta. Verkkokaupan maksutavat ovat helposti integroitavissa WooCommerceen. Lifter LMS verkkokurssilisäosasta on saatavana ilmainen versio, mutta todennäköisesti tulet päätymään maksulliseen versioon, koska se tarjoaa kaikki tarvittavat ominaisuudet tasokkaan verkkokurssin tekemiseen. He tarjoavat sinulle mahdollisuuden kokeilla Lifter LMS verkkokurssiohjelmaa 1 kuukauden ajan (1) yhden dollarin hinnalla. LMS on lyhenne englannin kielestä ja se tarkoittaa learning management system.

Toinen erittäin hyvä vaihtoehto, johon kannattaa tutustua on Learndash.

 

 

WordPress Kuvagalleria – Modula (freemium)

Luo helposti näyttävä kuvagalleria WordPress-verkkosivustolle asentamalla Modula lisäosa. Modula-lisäosalla pystyt tekemään kuvagalleriat ja videogalleriat. Plugarin käyttöä helpottaa ”drag & drop” editori, joka toimii ns. ”raahaa ja pudota” tyylisesti. Pluginissa on hyvät ominaisuudet kuvagallerian ulkoasun kustomointiin. Modula antaa sinun käyttää plugaria ilmaiseksi, mutta kuten monen muun lisäosan kohdalla, he tarjoavat maksullisen pro-version, jossa on paremmat ominaisuudet.

 

 

Disable comments – ilmainen lisäosa kommenttien käytöstä poistamiseen

Disable comments -ilmaisella lisäosalla kommentoinnin poistaminen käytöstä onnistuu helposti. Kommenttikentän spämmäys on yleistä ja moni meistä haluaa poistaa käytöstä kommentoinnin. Lisäosalla voit kätevästi valita, millä sivulla kommentointi on sallittua ja miltä sivuilta kommentit poistetaan käytöstä.

 

 

Antispam Bee – ilmainen lisäosa kommentoinnin roskapostisuodatukseen

Antispam Bee -lisäosa voidaan konfiguroida suodattamaan kommenttiosion roskapostiviestit tarkasti. Sillä voidaan estää esimerkiksi tietyt maat ja kielet, joista tulee paljon roskapostikommentteja. Se myös ilmoittaa sivuston omistajalle / ylläpitäjälle saapuvista roskapostikommenteista.

 

 

Loco translater -ilmainen lisäosa sivuston käännösten tekemiseen

Loco translate on ilmainen lisäosa sivuston ulkoasun (teeman) käännösten tekemiseen. Monissa teemoissa saattaa olla englnninkielistä tekstiä, jotka pitää kääntää suomenkielelle. Kääntäminen englannista suomeksi onnistuu helposti Loco translate pluginilla.

 

 

Polylang -lisäosa monikielisen verkkosivuston tekemiseen

Polylang lisäosalla voit tehdä WordPress sivustosta monikielisen. Sen avulla voit tehdä koko sivustosta monikielisen tai voit määrittää kielen esimerkiksi yksittäiselle sivulle, blogikirjoitukselle tai kategorialle jne. Polylang lisäosasta löytyy ilmainen versio ja WooCommerce verkkokauppaan voit tilata maksullisen premium-version.

 

WordPress-lisäosan käyttöönotto, päivitys ja ongelmien korjaaminen

Tässä osiossa kerron, miten asennat lisäosan ja otat sen käyttöön sekä suoritat päivitykset. Joskus lisäosien kanssa ilmenee ongelmatilanteita, joten annan muutaman vinkin niiden korjaamiseen.

Alla näet ohjeet lisäosien asennukseen, käyttöönottoon ja päivittämiseen.

 

Lisäosan käyttöönottoon (asennusohje):

 1. Siirry WordPress hallintapaneeliin
 2. Vasemmalla näkyvästä valikosta valitse ”lisäosat”
 3. Valitse ”lisää uusi”
 4. Voit ladata lisäosan tietokoneelta zip-tiedostona tai hakea sen WP tietokannasta käyttämällä hakutoimintoa
 5. Klikkaa ”asenna nyt”
 6. Klikkaa ”ota käyttöön”
 7. Lisäosan asennus ja käyttöönotto ovat suoritettu onnistuneesti
 8. Lopuksi voit tehdä muutoksia lisäosan asetuksiin.

 

Lisäosien päivitys WordPress hallintapaneelin kautta

Lisäosien päivittäminen voidaan esimerkiksi tehdä WordPress hallintapaneelista. Tarkista ”ohjausnäkymä” -osiosta saatavilla olevat päivitykset. Mikäli löydät uuden päivitysversion, valitse ”päivitä lisäosat”. Näin helppoa se on.

 

Vinkki: muista aina päivittää lisäosa viimeisimpään versioon

Vanhentuneet eli päivittämättä jätetyt lisäosat saattavat aiheuttaa tietoturvariskin. Tästä syystä on hyvä jättää väliin kaikki pluginit, joiden kehitys on lopetettu. Tämä koskee usein ilmaisia lisäosia. Maksullisten lisäosien kehittämistä harvemmin lopetetaan, koska kehittäjillä on suurempi monetäärinen intressi kehitystyön jatkuvuudelle. Suosittelen aina päivittämään lisäosat heti sen jälkeen, kun uusi päivitys on julkaistu. Mikäli haluat pelata varman päälle, tee varmuuskopio ennen päivityksiä. Tällä tavoin varmistat sivuston toimivuuden, vaikka päivityksessä olisi ilmaantunut ongelmia.

 

Ohje WP-lisäosan aiheuttaman virheen / ongelman korjaamiseen

WP-lisäosat saattavat joskus aiheuttaa ongelmatilanteita sivuston toimivuudelle. Mikäli lisäosien asennuksen jälkeen sivustolla ilmenee ongelmia, niin siinä tapauksessa asiaa kannattaa tarkemmin tutkia mm. seuraavilla toimenpiteillä. Yksi hyvä vaihtoehto ongelman ratkaisemiseksi on poistaa lisäosa käytöstä. Toinen mahdollinen ongelmakohta saattaa johtua lisäosan asetuksista. Mikäli lisäosassa on useita muokattavia ominaisuuksia, niin jokin niistä saattaa jossain tapauksissa aiheuttaa ongelmia sivustolle. Tässä tilanteessa kannattaa poistaa omat kustomoidut asetukset ja vaihtaa takaisin perusasetuksiin. Sen jälkeen yksitellen testaat, mikä toimenpide johtaa ongelmiin. Mikäli mikään näistä toimenpiteistä ei riitä ongelman korjaamiseen tai et enää pääse kirjautumaan WordPress hallintapaneeliin, niin silloin on tärkeää tutkia asiaa palvelimen puolelta, webhotellin hallintapaneelista. Tämä toimenpide on hieman teknisesti monimutkaisempi, koska sinun täytyy tietää, mitä olet tekemässä. Muistathan, että aina voit pyytää apua ongelmiisi, esimerkiksi Facebook ryhmistä ja muista WordPress yhteisöistä sekä käyttämäsi webhotellin asiakaspalvelusta. Sieltä saat apua ja vinkit, miten saat sivustosi taas toimimaan normaalisti.

 

 

Haluatko tietää lisää WordPressistä? Lue lisää

Tämän oppaan tarjoaa sinulle WP Kotisivut

 

 

 

WP Kotisivut tarjoaa tietoa ja vinkkejä WordPress nettisivujen tekijälle. Esittelemme tuotteita, jotka ovat mielestämme suosittelemisen arvoisia. Osa sivuston linkeistä on affiliatelinkkejä. Mikäli teille on herännyt kysymyksiä, suosittelen ottamaan yhteyttä tietoa meistä osiosta, josta voit lähettää lomakkeen kautta meille sähköpostia.