Hakukoneoptimointi – SEO

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa kotisivujen optimointia siten, että sivusto löydetään helpommin esimerkiksi Googlesta.

Monesti kuulet käytettävän SEO termiä ja kyseinen lyhenne tulee englanninkielisestä nimityksestä Search engine optimization, joka suomeksi tarkoittaa hakukoneoptimointia.

Useimmiten jokin tietty hakusana optimoidaan siten, että se näkyy paremmin hakukoneissa ja mieluiten hakutulosten ensimmäisellä sivulla.

Hakukoneoptimoinnissa käytetään näitä termejä:

  • Onpage
  • Offpage
  • White hat
  • Black hat
  • Grey hat

 

Onpage

Onpage -optimoinnilla tarkoitetaan sivuston sisäistä optimointia eli rakennetta ja sisältöä.

 

Offpage

Offpage termillä tarkoitetaan sivuston ulkopuolista seo optimointia. Tällä optimointimenetelmällä ei tehdä sivustolle muutoksia, vaan keskitytään sivuston ulkopuolisiin tekijöihin, jotka vaikuttavat hakukonesijoituksiin.

 

White hat

White hat on taktiikka, joita rehelliset hakukoneoptimointiyritykset käyttävät. White hat menetelmä on vaikeampaa ja kalliimpaa. White hat taktiikka on se, josta Google tykkää, koska et tee mitään väärää. Puhtaasti valkohattu -tyylisiä hakukoneoptimointi firmoja on vähemmän, koska se vaatii enemmän ponnisteluja.

 

Black hat

Black hat taktiikka on tehokas, mutta erittäin riskialtis. Black hat seo -optimoinnilla voit saada hyviä tuloksia aikaan, mutta jossain vaiheessa Google saattaa antaa manuaalisen rangaistuksen, joka johtaa sivuston katoamiseen hakukoneista.

Tätä taktiikkaa näkee monen käyttävän ja se on tietynlaista huijaamista. Huijaamistahan se on, koska black hat tyypit yrittävät väärin keinoin saada sivuston rankkaamaan hakukoneissa.

Tällaista toimintaa harvemmin tunnetut ja luotettavat yritykset käyttävät omien sivujen optimoinnissa.

Kuten jo mainitsin, että hakukonetuloksissa näen jatkuvasti tämän tyylistä toimintaa. Sitä ei varsinkaan yritysten kotisivuille kannata tehdä, koska joku kaunis päivä sivustoa ei enää esimerkiksi Googlessa näy.

Mikä on sen mukavampaa, kun katoat netistä ja varsinkin, jos firmallenne nettinäkyvyys tuo tuloja – loppuu kaupan teko saman tien.

Tämä on epärehellisten toimijoiden tapa saavuttaa hakukonetuloksia, joita muuten eivät onnistuisi saamaan.

Mustahattu -tyylistä hakukoneiden manipulointia voidaan verrata siihen, kuin käyttäisit dopingia urheilussa tai yrität huijata verottajaa kiertämällä veroja eli jossain vaiheessa jäät kiinni ja leikki loppuu itkuun.

Kannattaako sitä harrastaa – en suosittele. On hyvin todennäköistä, että “pilkka sattuu omaan nilkkaan”.

Google, jopa antaa kaikille mahdollisuuden ilmoittaa tämän tyylisestä toiminnasta heille, jolloin he tekevät tarkistuksen, joka lopulta johtaa manuaaliseen rangaistukseen ja sivujen poistamiseen hakukoneiden tuloksista.

 

Grey hat

Useat hakukoneoptimointiin keskittyneet yritykset harjoittavat niin sanottua grey hat -toimintaa. Grey hat taktiikassa yhdistyvät white ja black hat tyylit. Oikestaan se on jotain näiden kahden väliltä. Tässä liikutaan Googlen sääntöjen harmaalla alueella. Harmaahatut eivät ehkä käytä kaikista räikeimpiä mustahattujen menetelmiä, mutta hyödyntävät osaa niiden taktiikoista.

 

Mitä kannatta näistä käyttää?

Minä suosittelen ehdottomasti white hat -tyyliä, koska siinä on pienimmät riskit ja silloin pelataan rehellistä peliä. Toki saattaa olla työläämpää pärjätä hakukonesijoituksissa, mutta useimmiten kova työ lopulta palkitaan.

Yritysten kannattaa pysyä rehdillä polulla, koska nettisivujen katoaminen Googlesta saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa firmalle konkurssin.

seo hakukoneoptimointi

Miten helppoa on hakukoneoptimointi?

Oikeanlainen hakukoneoptimointi vie aikaa ja siinä mielessä se ei ole helppoa.

Kukaan ei tiedä 100 % varmuudella, mikä toimii ja mikä ei. Jos kuulet jonkun väittävän teille, että tietävät – he todennäköisesti valehtelevat.

Joku päivä saattaa olla, että tietyt hakukoneoptimointiin vaikuttavat tekijät toimivat, mutta jo vuoden päästä Google on muuttanut algoritmiaan, joka johtaa siihen, että sen vaikutus on jopa muuttunut negatiiviseksi.

Perustasoinen hakukoneoptimointi ei ole erityisen vaikeaa, mutta ei se helppoakaan ole. SEO vaatii opiskelua ja tässä tulee pienimuotoinen ongelma, koska tätä varten on oppimateriaalia paljon tarjolla, mutta se on eri asia, mistä löydät luotettavaa tietoa.

Huipputason SEO-hakukoneoptimointi on tietynlainen “salainen maailma”, eli he ketkä tietävät jonkin asian toimivan, eivät kerro sitä sinulle, vaan pitävät tiedon omana kilpailuetuna.

 

Kuinka kauan kestää, että näkee SEO optimoinnin tulokset?

Moni asia vaikuttaa siihen, kuinka pitkään kestää, että näet tuloksia. Jos nettisivut ovat uudet, niin silloin hyvien tulosten saamisessa kestää jopa pitkään. Jos Helsingin sanomat julkaisevat artikkelin, niin heillä on sen verran kova luottamus Googlen silmissä, että pääsevät hetkessä hakutulosten kärkisijoille.

Voidaan sanoa, että tavallisilla verkkosivuilla hyvien hakukonesijoituksien saaminen kestää 6-12 kk tai jopa kauemmin.

 

Mitä maksaa hakukoneoptimointi tilattuna SEO yritykseltä?

Hinnat vaihtelevat työn määrästä ja vaikeudesta. Useimmiten monet SEO firmat myyvät hakukoneoptimointia 300-500 euron kuukausihintaan. Tällä hinnalla et voi odottaa suurta menestystä. Mieti asiaa tältä kannalta: jos palkkaat työntekijän 300-500 kuukausipalkalla, mitä hän suostuu tekemään sillä hinnalla – ei paljoakaan. Tuolla hinnalla voit saada tuloksia aikaan, mutta saattaa olla, että ihan Googlen parhaimpia hakutulosten kärkisijoituksia et saavuta.

 

Kannattaako tilata nettisivut hakukoneoptimointiyritykseltä?

Hakukoneoptimointia tekevät yritykset monesti myyvät myös muita palveluja ja yksi näistä on kotisivujen tekeminen. He kyllä osaavat rakentaa teille hakukoneystävälliset verkkosivut, mutta useimmiten sivujen ulkonäkö ei miellytä ketään. “Pyydätkö insinöörin vai sisustussuunnittelijan sisustamaan asuntosi?” Tässä on sama tilanne, nettisivujen kanssa. 

En poissulje ideaa tilata heiltä kotisivuja, koska he todennäköisesti tietävät hyvin, miltä sivuston rakenne ja sisältö tulisi näyttää, jotta niistä tulee mahdollisimman hakukoneystävälliset.

Mikäli päädyt tilaamaan heiltä verkkosivut, tarkista sitä ennen referenssit:

  • Minkälaisia verkkosivuja he ovat aiemmin tehneet
  • Hakukoneoptimoinnilla saavutetut tulokset. Osaavatko he hommansa vai lupaavatko liikoja.

 

Ovatko kaikki hakukoneoptimointiyritykset hyviä?

SEO palveluita tarjoavat yritykset ovat varmasti pääsääntöisesti hyviä ja saat jonkinlaisia tuloksia kaikkien kanssa aikaan. Osalla on parempi osaaminen ja toiset tekevät työnsä “sinne päin” asenteella. Vaihtelua on ja kannattaa pyytää heiltä referenssejä eli minkälaisia tuloksia ovat aiemmin saaneet aikaan.

Älä usko, jos lupaavat sinulle, että pääset Google hakutuloksissa ensimmäiselle sijalle. Tämä ensimmäinen varoitusmerkki, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Toki, jos hakusana ei ole erityisen kilpailtu, niin silloin voi saada helpostikin tuloksia aikaan.

Googlen hakutuloksissa näen aina silloin tällöin yritysten sivustoja, joiden seo-optimointi ei millään tavalla noudata Googlen sääntöjä ja tämä on mielestäni surullista, koska jossain vaiheessa heille aiheutuu siitä ongelmia. En kuitenkaan tiedä, onko jokin hakukoneoptimointiyritys tehnyt nämä “kikkailut” vai ovatko itse ryhtyneet tunnustelemaan Googlen sietokykyä.

Teidän kannattaa siis kysyä yritykseltä, jolta olette tilaamassa kyseinen palvelun, että minkälaisia riskejä on heidän käyttämällä taktiikalla.

 

Mikä on paras kotisivualusta hakukoneoptimointiin?

Mielestäni tällä hetkellä WordPress tarjoaa parhaat ominaisuudet hakukoneoptimointiin. WordPressiin on saatavana todella hyvät, ilmaiset lisäosat sivuston “onpage” seo-optimointia varten. 

Jos haluat sivuston, jolla on todella hyvät mahdollisuudet pärjätä hakukonetuloksissa, valitse WordPress. Mikäli haluat tutustua tarkemmin WordPress sivuihin – lue lisää tästä.

 

Tämän pikaoppaan tarjoaa sinulle WP Kotisivut