Hakukoneoptimointi opas

Hakukoneoptimointi opas tarjoaa tietoa aiheesta kiinnostuneille.

Käsittelen muun muassa seuraavat aiheet:

 • Mitä on hakukoneoptimointi ja onko se helppoa
 • Kuinka kauan kestää, että näkee SEO optimoinnin tulokset
 • Millä tavalla voin parantaa ja nopeuttaa hakukonenäkyvyyttä
 • Mitä maksaa hakukoneoptimointi tilattuna SEO yritykseltä
 • Ovatko kaikki hakukoneoptimointia tekevät yritykset hyviä
 • Kannattaako tilata nettisivut hakukoneoptimointiyritykseltä
 • Mikä on paras kotisivualusta hakukoneoptimointiin

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa kotisivujen optimointia siten, että sivusto löydetään helpommin esimerkiksi Googlesta.

Monesti kuulet käytettävän SEO termiä ja kyseinen lyhenne tulee englanninkielisestä nimityksestä Search engine optimization, joka suomeksi tarkoittaa hakukoneoptimointia.

Useimmiten jokin tietty hakusana (avainsana) optimoidaan siten, että se näkyy paremmin hakukoneissa ja mieluiten hakutulosten ensimmäisellä sivulla.

Hakukoneoptimoinnissa käytetään näitä termejä:

 • Onpage
 • Offpage
 • White hat
 • Black hat
 • Grey hat

 

Onpage

Onpage -hakukoneoptimointi tarkoittaa sivuston sisäistä optimointia eli rakennetta ja sisältöä.

 

Offpage

Offpage termillä tarkoitetaan sivuston ulkopuolista seo optimointia. Tällä optimointimenetelmällä ei tehdä sivustolle muutoksia, vaan keskitytään sivuston ulkopuolisiin tekijöihin, jotka vaikuttavat hakukonesijoituksiin.

 

White hat

White hat on taktiikka, joita rehelliset hakukoneoptimointiyritykset käyttävät. White hat menetelmä on vaikeampaa ja kalliimpaa. White hat taktiikka on se, josta Google tykkää, koska et tee mitään väärää. Puhtaasti valkohattu -tyylisiä hakukoneoptimointi firmoja on vähemmän, koska se vaatii enemmän ponnisteluja.

 

Black hat

Black hat taktiikka on tehokas, mutta erittäin riskialtis. Black hat seo -optimoinnilla voit saada hyviä tuloksia aikaan, mutta jossain vaiheessa Google saattaa antaa manuaalisen rangaistuksen, joka johtaa sivuston katoamiseen hakukoneista.

Tätä taktiikkaa näkee monen käyttävän ja se on tietynlaista huijaamista. Huijaamistahan se on, koska black hat tyypit yrittävät väärin keinoin saada sivuston rankkaamaan hakukoneissa.

Tällaista toimintaa harvemmin tunnetut ja luotettavat yritykset käyttävät omien sivujen optimoinnissa.

Kuten jo mainitsin, että hakukonetuloksissa näen jatkuvasti tämän tyylistä toimintaa. Sitä ei varsinkaan yritysten kotisivuille kannata tehdä, koska joku kaunis päivä sivustoa ei enää esimerkiksi Googlessa näy.

Mikä on sen mukavampaa, kun katoat netistä ja varsinkin, jos firmallenne nettinäkyvyys tuo tuloja – loppuu kaupan teko saman tien.

Tämä on epärehellisten toimijoiden tapa saavuttaa hakukonetuloksia, joita muuten eivät onnistuisi saamaan.

Mustahattu -tyylistä hakukoneiden manipulointia voidaan verrata siihen, kuin käyttäisit dopingia urheilussa tai yrität huijata verottajaa kiertämällä veroja eli jossain vaiheessa jäät kiinni ja leikki loppuu itkuun.

Kannattaako sitä harrastaa – en suosittele. On hyvin todennäköistä, että “pilkka sattuu omaan nilkkaan”.

Google, jopa antaa kaikille mahdollisuuden ilmoittaa tämän tyylisestä toiminnasta heille, jolloin he tekevät tarkistuksen, joka lopulta johtaa manuaaliseen rangaistukseen ja sivujen poistamiseen hakukoneiden tuloksista.

 

Negatiivinen hakukoneoptimointi / seo

Negatiivinen hakukoneoptimointi tarkoittaa tapaa, jolla yritetään saada jonkun toisen sivuston hakukonesijoitukset putoamaan esimerkiksi Googlen hakutuloksissa. Eli se on suora hyökkäys jotain tiettyä verkkosivustoa kohtaan, jonka ainoa tarkoitus on aiheuttaa vahinkoa kyseiselle sivustolle. Tämän tyylinen toiminta on lain vastaista. Ikävä kyllä internetissä on kaikenlaisia toimijoita ja tietyt tahot harrastavat negatiivista hakukoneoptimointia. Onneksi Suomessa tätä vähemmän näkee.

 

Grey hat

Useat hakukoneoptimointiin keskittyneet yritykset harjoittavat niin sanottua grey hat -toimintaa. Grey hat taktiikassa yhdistyvät white ja black hat tyylit. Oikestaan se on jotain näiden kahden väliltä. Tässä liikutaan Googlen sääntöjen harmaalla alueella. Harmaahatut eivät ehkä käytä kaikista räikeimpiä mustahattujen menetelmiä, mutta hyödyntävät osaa niiden taktiikoista.

 

Mitä kannatta näistä käyttää?

Minä suosittelen ehdottomasti white hat -tyyliä, koska siinä on pienimmät riskit ja silloin pelataan rehellistä peliä. Toki saattaa olla työläämpää pärjätä hakukonesijoituksissa, mutta useimmiten kova työ lopulta palkitaan.

Yritysten kannattaa pysyä rehdillä polulla, koska nettisivujen katoaminen Googlesta saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa firmalle konkurssin.

seo hakukoneoptimointi

Miten helppoa on hakukoneoptimointi?

Oikeanlainen hakukoneoptimointi vie aikaa ja siinä mielessä se ei ole helppoa.

Kukaan ei tiedä 100 % varmuudella, mikä toimii ja mikä ei. Jos kuulet jonkun väittävän teille, että tietävät – he todennäköisesti valehtelevat.

Joku päivä saattaa olla, että tietyt hakukoneoptimointiin vaikuttavat tekijät toimivat, mutta jo vuoden päästä Google on muuttanut algoritmiaan, joka johtaa siihen, että sen vaikutus on jopa muuttunut negatiiviseksi.

Perustasoinen hakukoneoptimointi ei ole erityisen vaikeaa, mutta ei se helppoakaan ole. SEO vaatii opiskelua ja tässä tulee pienimuotoinen ongelma, koska tätä varten on oppimateriaalia paljon tarjolla, mutta se on eri asia, mistä löydät luotettavaa tietoa.

Huipputason SEO-hakukoneoptimointi on tietynlainen “salainen maailma”, eli he ketkä tietävät jonkin asian toimivan, eivät kerro sitä sinulle, vaan pitävät tiedon omana kilpailuetuna.

 

 

Kuinka kauan kestää, että näkee SEO optimoinnin tulokset?

Moni asia vaikuttaa siihen, kuinka pitkään kestää, että näet tuloksia. Jos nettisivut ovat uudet, niin silloin hyvien tulosten saamisessa kestää jopa pitkään. Jos Helsingin sanomat julkaisevat artikkelin, niin heillä on sen verran kova luottamus Googlen silmissä, että pääsevät hetkessä hakutulosten kärkisijoille.

Voidaan sanoa, että tavallisilla verkkosivuilla hyvien hakukonesijoituksien saaminen kestää 6-12 kk tai jopa kauemmin.

 

 

Millä tavalla voin parantaa ja nopeuttaa hakukonenäkyvyyttä?

Nopein tapa, jolla voit parantaa verkkosivuston näkyvyyttä Googlen hakutuloksissa on adwords mainosten avulla. Google adwords mainonta on maksullista hakukonemarkkinointia ja näitä mainoksia näet muun muassa hakutulosten alussa eli kaikista parhaimmilla sijoilla. Google adwords hinnoittelu perustuu klikkeihin eli sinua veloitetaan ainostaan silloin, kun joku on klikannut mainoksesi linkkiä. Sinä valitset, millä avainsanoilla haluat näkyä hakutuloksissa. Jokainen adwords avainsana hinnoitellaan kilpailutilanteen mukaan. Hakusanojen löytämistä varten Google Ads tarjoaa hyvät työkalut, joiden avulla avainsanatutkimus käy vaivatta. Sieltä näet myös avainsanojen klikkikohtaiset hinnat.

 

Olethan tietoinen siitä, että hakukoneoptimointi ja hakukonemarkkinointi ovat kaksi eri asiaa? Hakukoneoptimoinnin tarkoitus on parantaa sijoituksia orgaanisissa eli ilmaisissa hakutuloksissa, kun taas hakukonemarkkinointi on maksettua mainontaa. Hakukonemarkkinoinnilla saattaa kuitenkin olla positiivinen vaikutus orgaaniseen hakukonenäkyvyyteen. Molemmat keinot ovat tehokkaita parantamaan nettinäkyvyyttä.

 

 

Mitä maksaa hakukoneoptimointi tilattuna SEO yritykseltä?

Hinnat vaihtelevat työn määrästä ja vaikeudesta. Useimmiten monet SEO firmat myyvät hakukoneoptimointia 300-500 euron kuukausihintaan. Tällä hinnalla et voi odottaa suurta menestystä. Mieti asiaa tältä kannalta: jos palkkaat työntekijän 300-500 kuukausipalkalla, mitä hän suostuu tekemään sillä hinnalla – ei paljoakaan. Tuolla hinnalla voit saada tuloksia aikaan, mutta saattaa olla, että ihan Googlen parhaimpia hakutulosten kärkisijoituksia et saavuta.

 

   

  Ovatko kaikki hakukoneoptimointia tekevät yritykset hyviä?

  SEO palveluita tarjoavat yritykset ovat varmasti pääsääntöisesti hyviä ja saat jonkinlaisia tuloksia kaikkien kanssa aikaan. Osalla on parempi osaaminen ja toiset tekevät työnsä “sinne päin” asenteella.

  Olen huomannut, että markkinoille on ilmaantunut hakukoneoptimointia myyviä yrityksiä, jotka ovat parempia myymään kuin toteuttamaan. He ovat hyvällä myyntityöllä haalineet itselleen suuren määrän asiakkaita, mutta tulokset ovat olleet keskinkertaisia.

  Yksi tapa, jolla voit saada paremman kuvan seo-optimointia tekevän yrityksen pätevyydestä on pyytää heiltä referenssejä eli minkälaisia tuloksia hakukoneoptimonnista ovat aiemmin saaneet aikaan.

  Älä usko, jos lupaavat sinulle, että pääset Googlen hakutuloksissa ensimmäiselle sijalle. Tämä ensimmäinen varoitusmerkki, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Toki, jos hakusana ei ole erityisen kilpailtu, niin silloin voi saada helpostikin tuloksia aikaan.

  Hälytyskellojen pitäisi myös soida silloin, jos saat todella edullisen tarjouksen hakukoneoptimoinnista. Halvalla voit saada naapurin pojan tekemään optimointia, mutta ammattilaiset maksavat enemmän.

  Googlen hakutuloksissa näen aina silloin tällöin yritysten sivustoja, joiden seo-optimointi ei millään tavalla noudata Googlen sääntöjä ja tämä on mielestäni surullista, koska jossain vaiheessa heille aiheutuu siitä ongelmia. En kuitenkaan tiedä, onko jokin hakukoneoptimointiyritys tehnyt nämä “kikkailut” vai ovatko itse ryhtyneet tunnustelemaan Googlen sietokykyä.

  Teidän kannattaa kysyä yritykseltä, jolta olette tilaamassa kyseinen palvelun, että minkälaisia riskejä on heidän käyttämällä taktiikalla.

   

   

  Kannattaako tilata nettisivut hakukoneoptimointiyritykseltä?

  Hakukoneoptimointia tekevät yritykset monesti myyvät myös muita palveluja ja yksi näistä on kotisivujen tekeminen. He kyllä osaavat rakentaa teille hakukoneystävälliset verkkosivut, mutta useimmiten sivujen ulkonäkö ei miellytä ketään. “Pyydätkö insinöörin vai sisustussuunnittelijan sisustamaan asuntosi?” Tässä on sama tilanne, nettisivujen kanssa.

  En poissulje ideaa tilata heiltä kotisivuja, koska he todennäköisesti tietävät hyvin, miltä sivuston rakenne ja sisältö tulisi näyttää, jotta niistä tulee mahdollisimman hakukoneystävälliset.

  Mikäli päädyt tilaamaan heiltä verkkosivut, tarkista sitä ennen referenssit:

  • Minkälaisia verkkosivuja he ovat aiemmin tehneet
  • Hakukoneoptimoinnilla saavutetut tulokset. Osaavatko he hommansa vai lupaavatko liikoja.

   

   

  Mikä on paras kotisivualusta hakukoneoptimointiin?

  Mielestäni tällä hetkellä WordPress tarjoaa parhaat ominaisuudet hakukoneoptimointiin. WordPressiin on saatavana todella hyvät, ilmaiset lisäosat sivuston “onpage” seo-optimointia varten.

  Jos haluat sivuston, jolla on todella hyvät mahdollisuudet pärjätä hakukonetuloksissa, valitse WordPress. Mikäli haluat tutustua tarkemmin WordPress sivuihin – lue lisää tästä.

   

  Tämän hakukoneoptimointi -oppaan tarjoaa sinulle WP Kotisivut