Avainsanat (hakusanat)
Avainsanoja käytetään hakukoneoptimoinnissa ja niiden optimoinnilla yritetään saada valittu hakusana näkymään paremmin hakukoneissa. Tällä sivulla kerron avainsanoista, mutta lähestyn aihetta hakukoneoptimoinnin näkökulmasta.
Mikä on avainsana?
Avainsana (englanniksi keyword) on internetin hakukoneesta, esimerkiksi Googlesta haettava hakusana. Avainsana voi olla yksittäinen sana tai monesta sanasta koostuva pitkä avainsana (long tail). Lähes jokainen meistä käyttää päivittäin avainsanoja silloin, kun käytämme hakukoneita. Hakukoneeseen kirjoittamasi hakusana on avainsana.
Hakukoneoptimoinnissa avainsanalla tarkoitetaan jotain tiettyä sanaa, jolla halutaan näkyä hakukoneiden hakutuloksissa.
Esimerkkejä avainsanoista:
- Yksittäinen avainsana = ”auto”
- Pitkät avainsanat (long tail keywords) = ”maailman nopein auto”.
Mitä ovat meta avainsanat?
Meta avainsanoja lisättiin aikanaan sivuston html-koodiin ja niiden tarkoitus oli ilmoittaa hakukoneille verkkosivun tärkeistä avainsanoista. Ennen vanhaan meta avainsanoilla oli positiivinen vaikutus hakukonenäkyvyyteen, mutta nykyään niistä ei ole minkäänlaista hyötyä. Tästä syystä meta-avainsanojen käyttöä ei suositella.
Mihin avainsanoja lisätään?
Avainsanoja voit lisätä verkkosivustolle niihin kohtiin, missä näet tarpeelliseksi. Hakusanoja voit lisätä sisältötekstiin, otsikoihin, metakuvaukseen, eli sinne minne haluat. Avainsanojen liiallisella käytöllä on negatiiviset vaikutukset hakukoneiden hakutulosten sijoituksiin. Vuosia sitten oli suosittua käyttää hurjia määriä avainsanoja, mutta nykyään Google ja muut hakukoneet tunnistavat niiden liiallisen käytön. Hakusanoilla sisällön täyttäminen on mm. Googlen ohjeistusten vastaista ja se johtaa siihen, että sivusto ei tule näkymään hakutuloksissa niin korkealla, kuin ilman ylilyöntejä näkyisi. Hakusanoja voidaan ripotella maltillisesti, mutta niitä ei pidä käyttää liikaa. Itse yritän henkilökohtaisesti olla ajattelematta hakusanoja, koska niillä on usein negatiivinen vaikutus sisällön laatuun.
Miten Google löytää avainsanat?
Googlen hakukonerobotti vierailee jatkuvasti kaikilla verkkosivustoilla ja kerää niistä tietoa omaan tietokantaansa. Sivujen sisältö jää talteen hakukoneen indeksiin. Google-botti myös löytää kaikki avainsanat ja keinoäly pyrkii ymmärtämään, mitä sisältöä sivustolla on. Sen jälkeen Google tarjoaa hakukoneen käyttäjälle haettua hakusanaa (avainsana) parhaiten vastaavat hakutulokset. Tämä oli yksinkertaisesti selitettynä Google hakukoneen toimintaperiaate.
Miten hakukone tunnistaa avainsanat?
Hakukoneet ovat vuosien aikana kehittyneet todella paljon ja ne tunnistavat huomattavasti helpommin avainsanoja ja varsinkin sisältötekstiä. Käytetään samaa esimerkkiä kuin aiemmin, eli autoa. Kun haet Googlesta ”auto” avainsanalla, niin löydät seuraavia tuloksia: ”auto” ja ”auton”. Sinun ei siis tarvitse käyttää tarkkaa hakusanaa, jotta Google osaa tarjota sinulle hakuun sopivia hakutuloksia. Sama pätee nettisivujen sisällöntuotantoon, eli sisällössä ei tarvitse olla juuri täsmälleen samalla tavalla kirjoitettua avainsanaa, jotta se löytyy Googlesta. Hakukoneet pyrkivät pääsemään eroon ”avainsanoista”, koska heitä ei kiinnosta mikään muu, kuin tarjota relevanttia sisältöä hakukoneen käyttäjälle. Avainsanaoptimointia on harrastettu yli 20 vuotta ja Googlella on ollut jo pitkään pyrkimys päästä eroon kaikista tavoista, joilla yritetään manipuloida hakutuloksia. Avainsanojen merkitys on jo vähentynyt ja tulevaisuudessa niistä on entistä vähemmän hyötyä hakukoneoptimoinnissa. Toisin sanoen avainsanoilla on pienempi merkitys kuin ennen, mutta sisällöllä on nykyään sitäkin suurempi vaikutus parempaan hakukonenäkyvyyteen.
Avainsanojen optimointi parantaa näkyvyyttä hakukoneissa
Hakukoneoptimoinnilla tavoitellaan parempia sijoituksia hakukoneiden hakutuloksissa. Avainsana optimoidaan siten, että se löytyy hakutulosten parhailta sijoituksilta.
Search engine optimization eli ”hakukone optimointi ”on juurikin sitä, mitä sanalla tarkoitetaan, eli verkkosivuston optimointia hakukoneita varten.
Avainsanojen hakukoneoptimointi toimii seuraavasti
Avainsanojen hakukoneoptimointi tuo lisää kävijöitä sivuille ja luo mahdollisuuden myynnin kasvuun. Hakusana optimoidaan näkymään paremmin hakukoneissa. Prosessi aloitetaan valitsemalla yksi tai useampi avainsana eli hakusana, jota lähdetään optimoimaan.
- Suoritetaan avainsanatutkimus (avainsana-analyysi)
- Analysoidaan hakusanan kilpailutilanne
- Tehdään suunnitelma, miten avainsanalla saavutetaan paremmat hakusijat hakukoneissa
- Ryhdytään tekemään hakusanaoptimoinnin toimenpiteitä
- Jatketaan tilanteen analysointia
- Tarvittaessa suoritetaan jatkotoimenpiteitä tuloksien saavuttamiselle.
Avainsanatutkimus (hakusanatutkimus)
Avainsanatutkimuksessa löydetään itselle sopivia hakusanoja. Hakusanoilla saattaa olla huikeita eroja niiden kilpailutilanteessa, eli kuinka moni muu kilpailee hakutuloksissa samalla avainsanalla. Tämän takia on hyvä analysoida kilpailutilanne, jotta pystyy arvioimaan tavoitteiden saavuttamisen mahdollisuuden. Googlen hakutulosten ykkössivu on hyvin vaikea saavuttaa, jos avainsana on erittäin kilpailtu. Mitä haastavampi on kilpailutilanne, sitä enemmän optimointi vaatii työtä, aikaa ja rahaa – jos aika mitataan rahassa.
Hyvien avainsanojen löydettyä on syytä ryhtyä tekemään ”taistelusuunnitelmaa”, eli millä toimenpiteillä saadaan avainsana nousemaan hakutuloksissa paremmille sijoille. Tämän työn osuus saattaa kestää pitkään tai sitten tehdään pikaisesti suunnitelma ja ryhdytään töihin, jotta saadaan projekti alkuun. Kumpi on parempi tapa toimia: suunnitella syvällisesti vai ryhtyä mitä pikimmiten hommin? Se riippuu täysin tavoitteista ja kilpailutilanteesta. Molemmilla toimintatavoilla voidaan saavuttaa tuloksia.
Avainsanojen hakukoneoptimoinnin tuloksien saavuttaminen vie aikaa
Hakukoneoptimoinnissa kannattaa muistaa, että se on pitkäjänteistä puuhaa ja toivottujen tuloksien saavuttamiseen saattaa kulua hetki, jos toinenkin. Eli kannattaa varautua kuukausien tai vuosien odottamiseen, jotta näet hyviä tuloksia.
Tässä tuleekin pienimuotoinen ongelma, varsinkin heille, jotka tilaavat SEO toimiston tekemään optimoinnit asiakkaan puolesta. Ensiksi harvalla yrityksellä on sellaista budjettia sijoittaa kyseiseen projektiin, mitä siihen mahdollisesti tarvitaan. Asiakas ei ole valmis maksamaan hakukoneoptimoijalle sitä hintaa, mitä projektin toteuttaminen vaatisi. Usein pienyritykset tilaavat hakukoneoptimoinnin kertamaksuna ja silloin saadaan perusasiat kuntoon, mutta siihen se saattaa jäädä ja niin myös jää kaukaiseksi unelmaksi saavuttaa Googlen ensimmäinen hakutulossivu.
Hyvä on kuitenkin aina muistaa, että kaikki riippuu valitun avainsanan kilpailutilanteesta. Jos valittua hakusanaa ei kukaan hae Googlesta, niin silloin pystytään helposti saamaan tuloksia aikaan ja verkkosivu saattaa päästä Googlen ykkössivulle. Onko siinä sitten mitään järkeä, että sivusto löydetään hakukoneesta, mutta et saa kävijöitä sivullesi, koska kukaan ei hae sillä hakusanalla.
Sen jälkeen, kun hakukoneoptimoinnin toimenpiteet ovat suoritettu, alkaa pitkä odottelu, milloin niitä parempia hakusijoituksia näkee vai tuleeko niitä ollenkaan. Sen näet vasta pitkän ajan kuluttua – kuukausien tai vuosien päästä.
Mikäli parempia sijoituksia hakutuloksissa ei saada aikaiseksi, on syytä tutkia tarkemmin, miksi niin kävi. Tätä asiaa pitäisi SEO ammattilaisen tutkia, jotta saadaan hyviä vastauksia ongelman ratkaisemiseksi.
Vinkit heille, jotka itse tekevät avainsanojen hakukoneoptimointia
Lopuksi kerron muutamia vinkkejä heille, jotka itse haluavat tehdä hakukoneoptimointia omille sivuille. Paras hakukoneptimoinnin vinkki on tehdä sivut ihmiselle, eikä hakukoneelle ja tehdä nettisivuista käyttäjäystävälliset.
- Tuota sisältöä ihmiselle – älä mieti hakukoneoptimointia ja avainsanoja
- Tee nettisivuista käyttäjäystävälliset
Hakukonealgoritmi on nyt kehittyneempi, kuin koskaan aiemmin ja ennen käytetyt hakukoneoptimoinnin toimenpiteet eivät enää toimi. Nyt pitää ajatella nettisivuilla vierailevaa ihmistä (kävijää) ,eli sinun potentiaalista asiakasta. Tuota laadukasta sisältöä, niin pärjäät jo melko hyvin.
Mistä löydän hyviä hakusanoja avainsanatutkimusta varten?
Googleta löytyy täysin ilmainen avainsanatyökalu avainsanatutkimusta varten, jonka nimi Keyword planner -avainsanojen suunnittelija. Kyseinen työkalu on kehitetty hakusanamainontaan (hakukonemarkkinointi), mutta sitä pystyy erinomaisesti soveltamaan hakukoneoptimointiin. Keyword planner -avainsanatyökalulla pystyt helposti löytämään huomattavan suuren määrän varteenotettavia avainsanoja, joita voit käyttää sivujen hakusanaoptimoinnissa.
Hakusanaoptimointi vs. hakusanamainonta – miten ne eroavat toisistaan?
Hakusanaoptimointi on avainsanojen optimointia hakukoneita varten, eli toisin sanoen se on hakukoneoptimointia (SEO). Sillä tavoitellaan parempia sijoituksia ilmaisissa eli orgaanisissa hakukoneiden hakutuloksissa. Hakusanamainonta on maksullista hakukonenäkyvyyden parantamista, mutta mainokset näytetään muun muassa orgaanisten hakutulosten yläpuolella ja alapuolella. Hakusanamainokset tunnistat hakutuloksissa ”mainos” -merkinnällä.
Haluatko lukea lisää hakukoneoptimoinnista? Lue opas.