Hakukoneoptimoinnin trendit 2022
Nykyään hakukoneoptimointi on syytä tehdä huolellisesti ja vastuullisesti.
Hakukoneet ovat vuosien aikana kehittyneet paljon. Hakukoneiden käyttämä keinoäly kehittyy jatkuvalla tahdilla.
Hakukoneoptimoinnin asiantuntijat joutuvat jatkuvasti seuraamaan, miten hakukoneet edistyvät, eli millaisia taktiikoita SEO osaajat pystyvät käyttämään.
Ennen vanhaan hakukoneita pystyttiin manipuloimaan paljon helpommin. Tästä oli tietoisia hakukoneoptimoinnin ammattilaiset sekä myös itse hakukoneyritykset.
Hakukoneet taistelevat jatkuvasti lisääntyvää spämmäämistä ja spämmi-sivustoja vastaan. Hakukoneet suodattavat nykyään jo erittäin hyvin nettiin lisättyjä spämmisivustoja, eli poistavat ne hakutulosten indeksistä.
Vieläkin tänä päivänä moni yrittää käyttää esimerkiksi Google ohjeistuksia rikkovia tapoja, saavuttaakseen parempia sijoituksia hakutuloksissa.
Tästäkin Google ja muut hakukoneet ovat tietoisia.
Linkkien teho heikkenee
Ulkoiset linkit, eli muilta sivustoilta omalle nettisivulle osoittavat linkit ovat aiemmin olleet niitä, joista verkkosivusto on saanut eniten voimaa. Linkit paransivat sivuston mahdollisuuksia saavuttaa korkeita hakutulossijoituksia. Tästä syystä hakukoneet ovat huomattavasti pienentäneet linkeistä saatua etua.
Vieläkin tänä päivänä moni yrittää luoda linkkejä sivustolleen, esimerkiksi blogikommenteilla, lisäävät omia linkkejä foorumipalstoille, ostamalla linkkejä ja monilla muilla keinoilla. Niitä kutsutaan linkkimanipulaatioksi.
Nykyään Google määrittää ne spämmiksi, josta ei ole hyötyä, vaan enemmänkin niistä on haittaa. Verkkosivuston arvo laskee Google silmissä, kun käytät tällaisia menetelmiä.
Mahdollisuutesi päästä Googlen parhaille hakusijoille pienenee ja pahimmassa tapauksessa sivusto poistetaan hakukoneiden indeksistä. Sitä ei kukaan halua, koska sen jälkeen tekemäsi sivusto on mennyttä ja sinut merkitään Googlen mustalle listalle – olet jatkuvan tarkkailun alla, vaikka tekisit uudet sivut.
2020-luvun trendi hakukoneoptimoinnissa on tehdä asiat rehdisti ja välttää hakukoneiden manipulaatioyrityksiä
Nykyaikana on syytä tehdä hakukoneoptimointia riittävällä huolellisuudella ja välttää kaikenlaisia yrityksiä manipuloida hakutulossijoituksia.
Toki saatat kuulla joltain ns. SEO asiantuntijalta erilaisen vastauksen, mutta rehellisyyden nimissä sinun ei kannata tehdä sellaisia toimenpiteitä, joista mahdollisesti aiheutuu aivan turhia ongelmia.
Nykypäivänä verkkosivut eivät tarvitse linkkejä menestyäkseen. Ne, jotka sellaista väittävät, tarvitsevat lisää oppitunteja ja ymmärrystä hakukoneoptimoinnista.
Sivustot saavat linkkejä jo itsestään, mutta niiden perässä ei kannata juosta.
Paras tapa menestyä hakukoneiden hakutuloksissa on tarjota relevanttia ja hyödyllistä tietoa hakukoneen käyttäjälle. Laadukkaan sisällön tuottaminen on nykyajan tapa toteuttaa optimointia.
Googlen hakukonetulosten sijoituksiin vaikuttava tekijä on käyttäjäkokemus ja hyödyllisen tiedon tarjoaminen
Koronaviruspandemian aikana olen huomannut, että monella on ollut aikaa tuottaa huomatta määrä sisältöä sivuilleen. Moni mainostaa blogikirjoituksiaan esimerkiksi Facebookissa. Turhan sisällön tuottaminen mielestäni pilaa netin ja suurin osa näistä kirjoituksista on juuri sitä – ei anna mitään lisäarvoa.
Tarjoa lukijoillesi oikeasti hyvää sisältöä, niin olet uskottavampi, asiantunteva ja sinulla on paljon paremmat mahdollisuudet pärjätä hakutuloksissa, koska ihmisiä kiinnostaa kirjoittamasi sisältö. Google optimointi on nykyään hyvin kirjoitetun ja laadukkaan sisällön tuottamista. Älä tunge avainsanoja joka paikkaan, vaan keskity paremman sisällön kirjoittamiseen.
Tunnettu Googlen hakutuloksiin vaikuttava ranking-tekijä on käyttäjäkokemus. Google on vastikään ilmoittanut tämän olevan hakutuloksiin vaikuttava tekijä. Vuonna 2021 Google on alkanut tarkkailemaan sitä entistäkin huolellisemmin. Siihen kannattaa panostaa nyt ja tulevina vuosina.
Näin tarkistat, onko sivuston käyttäjäkokemus kunnossa
Käyttäjäkokemusta voit parantaa kysymällä itseltäsi (katso kohdat 1-4) ja korjata tilanne, jos näet siihen tarpeen:
- Nopeus: Onko sivustosi riittävän nopea, eli avautuuko sivut nopeasti sivustolla vierailevalle?
- Responsiivisuus: Onko sivustosi mobiiliystävällinen?
- Turvallisuus: onko sivustosi suojattu SSL-suojauksella. Sen näet, jos ennen www-osoitetta näet https. Http ei ole suojattu, mutta https on.
- Käyttäjäystävällisyys: onko sivusto helppokäyttöinen?
Näitä tutkimalla ja ongelmia korjaamalla saat luotua hakukoneystävälliset kotisivut.