SEO osaajan (asiantuntijan) valitseminen

Vinkit, kuinka valita hyvä SEO asiantuntija, joka oikeasti tuottaa hyviä tuloksia.

 

  Hakukoneoptimointi tilattuna SEO toimistolta on järkevä valinta

  Hakukoneptimointi tarjoaa mahdollisuuden liiketoiminnan kasvuun, paremman hakukonenäkyvyyden ansiosta. Onnistuneen SEO optimoinnin seurauksena potentiaaliset asiakkaat löytävät helpommin yrityksesi verkkosivut Googlesta. Optimointia voit itse tehdä, mutta todennäköisesti osaava ammattilainen tekee sen paremmin. Mikäli et itse halua tehdä hakukoneoptimointia, niin yksi hyvä vaihtoehto on tilata SEO osaaja tekemään työt puolestasi. 

  Seuraavaksi annan vinkkejä sopivan kumppanin löytämiseen.

   

  Määritä yrityksesi tavoitteet ja budjetti

  Kokonaisvaltainen hakukoneoptimointi ei ole vain yhden asian toteuttamista, vaan se sisältää useita toimenpiteitä. Kaikkia SEO-toimenpiteitä ei jokaisessa tapauksissa tarvitse toteuttaa, jotta yrityksesi nettisivut pystyvät saavuttamaan riittävän hyvät sijoitukset hakutuloksissa. Tämä riippuu paljolti kilpailutilanteesta.

   

  Ensimmäiseksi kannattaa harkita, kuinka paljon olet valmis investoimaan hakukoneoptimointiin? Haluatko saavuttaa hyvän sijan hakutuloksissa yhdellä vai useammalla hakusanalla? Mikä on yrityksen toimialan kilpailutilanne ja tässä viittaan Googlen hakutuloksiin? Kilpailutilanne on suhteellisen suuri, jos hakutuloksissa on satoja firmoja kilpailemassa samoista hakusanoista. Tilanteeseen vaikuttaa myös, miten hyvin muut sivustot ovat hakukoneoptimoitu. Sinun ei sitä tarvitse analysoida, koska seo asiantuntijat helposti tunnistavat hakutulosten kilpailutilanteen.

   

  • Suunnittele alustava budjetti hakukoneoptimoinnille (kuukausiveloitus tai kertamaksu)
  • Mieti kuinka monella hakusanalla haluat kilpailla hakutuloksista?
  • Määritä ja pohdi tavoitteitasi huolellisesti, niin SEO osaaja pystyy helpommin laskemaan kustannusarvion projektin toteuttamiselle.

   

   

  Sopivan SEO osaajan valinta

  Hakukoneoptimoijan työtehtävä on saada asiakkaan sivusto nousemaan paremmille hakusijoille, esimerkiksi Googlessa. Hakukoneoptimointia tekeviä yrityksiä on Suomessa todella paljon, mutta kaikki eivät ole yhtä hyviä, kuin toiset. Markkinoilla on kaikenlaisia toimijoita, mutta kuitenkin jollain tavalla sieltä pitäisi löytää itselleen hyvä yhteistyökumppani. Osa heistä saattaa jopa käyttää vanhanaikaisia black hat -taktiikoita, jotka ovat nykyään kiellettyä. Kannattaa siis kysyä, minkälaisia riskejä on heidän käyttämällä taktiikalla.

  Suosittelen, että tutkimaan heidän referenssit, eli minkälaisia tuloksia ovat hakukoneoptimoinnissa aiemmin saaneet aikaan. Tästäkään kokemattomat eivät osaa arvioida SEO osaajaan kompetenssia, koska he saattavat esitellä sellaisia asiakkaiden sivustoja, joissa ei juurikaan ole minkäänlaista kilpailutilannetta. Tässä viittaan asiakasyrityksen valitun hakusanan Googlen hakutulosten kilpailutilanteeseen. Jos ei ole kilpailua, niin ”kaikki” pääsevät Googlen ykkössivulle. Mikäli kilpailutilanne on kova, niin silloin on vaikeaa päästä parhaille paikoille. Sinun kannattaa myös kysyä SEO toimistolta, kuinka pitkään he ovat tehneet hakukoneoptimointia. Esimerkiksi muutamassa vuodessa sinusta ei tule huippuhyvää SEO osaajaa, mutta he kylläkin pystyvät saavuttamaan tuloksia vähemmän kilpailuilla sektoreilla, joissa hyvin harva yritys on panostanut hakukoneoptimointiin.

  Sinun kannattaa keskustella eri SEO toimistojen kanssa ja kysellä heidän mielipiteitä, eli kuinka paljon ponnisteluja kyseinen projekti vaatii sekä mitä he veloittavat. Sinun budjetti saattaa jo heti alkuun karsia monta hyvää SEO firmaa pois pelistä, jos et yksinkertaisesti ole valmis investoimaan useita tuhansia euroja tuloksien saavuttamiseen. Yhteen asiaan kannattaa pistää huomiota, jos joku lupaa, että pääset hakutuloksissa Googlen ensimmäiselle sijalle, hän todennäköisesti valehtelee. Toki, jos alan kilpailutilanne ei ole yhtään haastava, niin siinä tapauksessa hyvien tuloksien saavuttaminen saattaa hyvinkin olla mahdollista.

   

   

  Mistä löytyy paras SEO asiantuntija?

   

  Hyvän tai parhaan SEO asiantuntijan löytäminen saattaa olla haastava tehtävä. Hakukoneoptimoinnin ammattilaisilla on useita erikoistumisalueita. Suurin osa ns. SEO osaajista keskittyvät hakukoneoptimoidun tekstin sisällöntuotantoon, mutta sivuston tekninen optimointi jää vähemmälle huomiolle.

  Sitten on niitä, jotka keskittyvät ”Off-page”, eli sivuston ulkoiseen optimointiin black hat taktiikoilla, joilla tunnetusti on suuret riskit. He tietävät, miten manipuloida hakukoneita sääntöjen vastaisesti ja toistaiseksi menestyvät ”Black hat” -taktiikoillaan. Tämän tyylinen SEO-optimointi johtaa ongelmiin jossain vaiheessa, kun Google tunnistaa vilppiyritykset ja verkkosivut hävitetään pysyvästi Googlen hakukoneesta.

  Mielestäni moni niin sanotuista SEO-asiantuntijoista eivät ole alansa huippuosaajia, vaan enemmänkin hallitsevat hakukoneoptimoinnin perusasiat tai jonkun osa-alueen hieman paremmin. Onko sillä väliä? Mielestäni ei, koska hakukoneoptimoinnin perustuntemuksella ja tietyn SEO osa-alueen paremmalla osaamisella voidaan jo saada riittävän hyviä tuloksia aikaan.

  Googlen hakutulosten ykkössivulta et aina löydä parasta SEO-osaajaa. Sinne päässeet sivut, varsinkin hakukoneoptimointiin liittyvillä hakunsanoilla, eivät todennäköisesti ole pelanneet täysin reilua peliä, vaan tietynlaista manipulaatiota on tehty. Tämä riippuu toki täysin hakusana kilpailutilanteesta, että tarvitaanko suuria ponnisteluja hakutuloksien saavuttamiselle vai ei. Jos kilpailutaso on vähäinen, niin ylimääräistä manipulointia ei tarvitse tehdä. Asiakasyrityksen nettisivuille tällaisia kyseenalaisia manipulointitoimia ei mielestäni missään nimessä saa tehdä, koska niissä piilee suuri riski jäädä kiinni Googlelle.

  Sitten siirrytäänkin kysymykseen, miten hyvin tällainen SEO-konsultti, specialisti tai freelanceri saa sinun sivustosi nousemaan Googlen ensimmäiselle hakutulossivulle, ilman sääntöjen vastaisia hakukoneen manipulointiyrityksiä? Uskoisin, että jokainen tunnettu hakukoneoptimointiin keskittynyt yritys saa jonkinlaisia tuloksia aikaan. Aina voit vaihtaa SEO-konsulttia, jos yhteistyö ei tunnu olevan teille mieluinen. Muista kuitenkin se, että hakukonoptimoinnilla tuloksien saavuttaminen vie aikaa. Älä luovuta ja lopeta asiakassuhdetta, jos et näe nopeasti tuloksia.

  Vinkki: mikäli joku yritys mainostaa olevansa ”Google partner” ja luulet sillä olevan merkitystä SEO-osaamiseen, olet väärässä. Googlella ei ole hakukoneoptimonnin partnereita, joten sertifikaatit ja vastaavat mainokset ovat täysin arvottomia SEO-maailmassa. Älä usko mainoksiin, vaan faktoihin, eli saavutettuihin tuloksiin.

   

  Jos haluat nopeasti saada tuloksia aikaan, investoi rahaa digitaaliseen markkinointiin. Hyviä tapoja myynnin kasvattamiseen on SEM hakukonemarkkinointi ja markkinointi sosiaalisessa mediassa.

   

   

  Hakukoneoptimointi ei ole päivässä tehty

  Hakukoneoptimoinnin toimenpiteiden suorittaminen saattaa kestää pitkään, se voi olla jatkuvaa tai sitten tehdään kerralla kevyt Google optimointi, jolla jo saatetaan saada tuloksia aikaan. Varaudu kuitenkin siihen, että tuloksien saamisessa kestää pitkään, ehkä kuukausia tai jopa vuosia. Google reagoi todella hitaasti hakukoneoptimointiin ja hakukonesijoitukset voivat olla huonoja pitkään aikaa, kunnes joku kaunis päivä Google päästä sivustosi irti ja siitä alkaa nousukiito parhaiden hakutuloksien joukkoon. Toki voi myös olla, että SEO optimoinnin toimenpiteet eivät olleet riittäviä ja sen takia ei saatu toivottuja tuloksia aikaan. 

  2020-luvun trendi hakukoneoptimoinnissa on tehdä asiat sääntöjen mukaisesti, ilman ylimääräsiä vilppiyrityksiä. Tämä takia kannattaa olla varautunut siihen, että et ihan heti nouse Googlen ykkössivulle. Se on aina mahdollista saavuttaa, mutta pitää olla kärsivällinen.

  Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä.