Google Core web Vitals
![core web vitals](https://www.wp-kotisivut.com/wp-content/uploads/2021/11/core-web-vitals.jpg)
Core Web Vitals mittaa nettisivujen käyttökokemusta
Core Web Vitals mittaa verkkosivujen käyttökokemusta ja on tärkeä osa Googlen hakukoneoptimointia. Verkkosivun käyttökokemuksella on suora vaikutus hakukonenäkyvyyteen. Hyvän käyttäjäkokemuksen omaavilla nettisivuilla on paras mahdollisuus kilpailla orgaanisten hakutulosten parhaista kärkisijoista.
Core web vitals mittaa jokaista verkkosivustoa keskittyen seuraaviin asioihin:
- Latausaika: LCP: Largest contentful paint. Tällä mitataan, kuinka kauan kestää avata (nähdä) merkityksellisin sisältö. Se on useimmiten sivuston suurin kuva, sivun yläosassa (Hero otsikkokuva) tai suurin sisältöalue.
- Interaktiivisuus: FID: First input delay. Kuinka kauan kestää, että sivusto on toiminnallinen, eli interaktiivinen. Tähän vaikuttaa palvelimen vasteaika, sivustolle asennetut lisäosat, teema ja verkkosivuston koodit (Html, Javascript, kolmannen osapuolen skripit jne.). FID testissä mitataan, kuinka kauan kestää, että sivusta tulee interarktiivinen (time to interactive) ja estoaika (total blocking time).
- CLS: Cumulative layout shift kertoo, kuinka suuria visuaalisia muutoksia tapahtuu nettisivun avautuessa. CLS on prosentuaalinen luku, joka ilmoittaa, miten paljon ulkoasun muutoksia tapahtuu latausvaiheessa.
Page experience sivun käyttökokemuksen näet Search Console työkalulla
Hakukonesijoituksiin voidaan vaikuttaa positiivisesti tai negatiivisesti sivuston käyttäjäkokemuksella (englanniksi user experience, UX). Core web vitalsin lisäksi Google käyttää Page experience käyttökokemustestiä sivuston analysointiin. Jos page experience vaatimukset eivät täyty, niin silloin saattaa olla vaikeaa päästä hakutulosten parhaille sijoille. Googlen Search Console työkalun hallintapaneelista voit katsoa oman sivuston käyttökokemuksen.
Page experience mittarilla tarkistetaan seuraavat asiat verkkosivuista:
- Mobiiliystävällisyys (responsiivisuus). Toimiiko nettisivut hyvin myös kännykältä katsottuna.
- Turvallinen selailu. Onko sivusto turvallinen. HTTPS eli SSL sertikaatti on se, mikä tarkistetaan. Jos se löytyy, niin sivusto on turvallinen.
- Sivuston suorityskyky (verkkosivujen nopeus). Avautuuko sivut riittävän nopeasti nettisivujen kävijöille.
Google optimointi on käyttäjäkokemuksen parantamista. Verkkosivut tehdään ihmisille, joten tee nettisivuista käyttäjäystävälliset.
Page speed insights: Tee Core Web Vitals testi
Tee Core Web Vitals testi ja näe, miten sinun sivustosi pärjää Page speed insights -sivun testissä.